”Varför gör de så här mot oss?”

  Irakiska flyktingar demonstrerar mot den finländska flyktingpolitiken. De har sedan fredagen tältat utanför Kiasma i Helsingfors centrum. De vill att myndigheterna ska förstå att Irak inte är ett säkert land, för många väntar döden om de skickas tillbaka.

  På kullerstenarna framför museet Kiasma har demonstranter slagit upp fyra tält, två större och två mindre. I mitten av lägret eldar de i en gammal kolgrill för att hålla värmen på dagarna.

  På natten sover de i de stora tälten som är utrustade med kaminer för att få värme. Det är minusgrader på nätterna och irakierna är inte vana vid Finlands kalla klimat.

   

  Mohammed Abbas har varit i Finland i ungefär ett och ett halvt år. Han har fått ett negativt besked av migrationsverket, men tänker överklaga. Att åka tillbaka till Irak är inget alternativ.

  – Varför vill de skicka oss tillbaka? Om Irak skulle vara säkert för oss skulle vi aldrig ha flytt. Vi kom till Finland av en anledning, säger Abbas.

  Mohammed Abbas. Bild: Mathilda Kull

  Han jobbar på ett städföretag men har bara fått deltidsjobb. Hans familj, fru och tre barn, är kvar i Irak. Han hoppas få familjen till Finland en dag, men migrationsverket gör det svårt för honom. De menar att Abbas måste tjäna 2900 euro i månaden för att kunna ta hit sin familj. Han tycker det är ett overkligt krav, han skulle aldrig nå upp till sådana summor i nuläget. Antagligen aldrig.

  När Abbas lämnade Irak var hans yngsta dotter tre månader gammal, i dag vet hon inte vem hennes pappa är. När han pratar med sin familj förstår inte dottern vem han är och kallar honom vid hans namn.

  – Det sårar mig väldigt mycket att hon inte vet att jag är hennes pappa, säger Abbas.

  Han är mycket upprörd över hur regeringen och migrationsverket behandlar irakier.

  – Varför gör de så här mot oss? Vad ska vi göra för att få stanna?

   

  Hela familjer deltar

  Ett av de mindre tälten tillhör en familj på fyra personer. Familjens två döttrar är bara sju och tre år gamla. På nätterna sover de och mamman på ett annat ställe, det är alldeles för kallt för dem att sova i tältet. Deras mamma är sjuk och ligger i tältet i skydd från blåsten. Hon väntar familjens tredje barn.

  När klockan slår ett ställer sig demonstranterna på rad och ropar ”Iraq not safe. Stop deportations” till följt av ”Kiitos Suomi” och ”Tack Finland”. Hjälpsamma finländare har skänkt mat, filtar och ved till demonstranterna. Vissa övernattar med dem för att visa sitt stöd.

  ”Om Irak skulle vara säkert skulle vi aldrig ha flytt”

  En ung man som inte pratar mycket engelska berättar med hjälp av tolkning att många av hans vänner har dött av våldsamheterna i Irak, senast i söndags dog hans vän av en bomb.

  – Vi står här för att få folket att förstå vår situation. De tvingar oss tillbaka fast det inte är säkert och utan samtycke med Irak, säger han.

  Allt de vill är att ha ett liv i säkerhet. På en banderoll står det på engelska ”Vi kom för säkerhet och ett liv. Vi är människor och vi kräver humanitet och söker fred. Behandla oss inte som kriminella!”