Värnplikten återinförs i Sverige

Värnplikten ska återinföras i Sverige. Sveriges regering fattar beslut om det i dag, enligt SVT.

Värnplikten slopades 2010, men på grund av det försämrade säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde, samt otillräckliga mängder frivilliga under de senaste åren har det nu blivit nödvändigt att komplettera det frivilliga systemet med värnplikt. Så säger försvarsminister Peter Hultqvist till SVT nyheter.

Könsneutral värnplikt

Värnplikten skulle gälla både kvinnor och män födda 1999 och 2000, i enlighet med lagen om totalförsvarsplikt från 1995. Lagen omfattar värnplikt, civilplikt och allmän tjänsteplikt.

Sammanlagt kommer cirka 13 000 att kallas till mönstring från och med den första juli i år. Det antalet består av både frivilliga och de uttagna med plikt. Cirka 4 000 kommer att genomföra militär grundutbildning med värnplikt, enligt SVT.

”Ingen omedelbar inverkan på Finland”

Janne Kuusela, avdelningschef på Försvarsministeriet tror inte att värnplikten omedelbart kommer att påverka försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland.

–Det är klart att det är positivt för oss att de gör en mer beslutsam satsning på sitt försvar, men det kommer knappast att föra med sig någon stor förändring.

Kuusela understryker att samarbetet framskrider fint, och att ländernas försvar kompletterar varandra.

–Vi har båda våra starka sidor, säger han.

Den svenska värnplikten

  • Den allmänna värnplikten för vapenföra män infördes i Sverige i början av 1900-talet.
  • 1995 infördes lagen om totalförsvarsplikt, som är könsneutral.
  • Sverige slopade värnplikten 2010, för att systemet var för stort, för långsamt och för dyrt.
  • Nu återinförs värnplikten för de som är födda 1999 och 2000.
  • 2015 hade försvarsmakten 4650 platser att fylla, men bara 2214 rekryterades.
  • (Källa: SVD)

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!