Västra hamnens terminal färdig tidigare än väntat

Den nya terminalen L2 blev färdig en månad före utsatt tid och var 45 miljoner euro billigare än tänkt.

Hamnen har varit i bruk redan en månad. I morgon öppnas byggnaden för allmänheten och i samband med öppnandet av terminalen introduceras ett nytt system för att lägga till fartyg. Det betyder att fartygen lägger till utan hjälp av hamnpersonal.

I dag på morgonen har de första passagerarna fått gå på fartygen från terminalen. Under en tid har fartygen släppt av passagerare men det har inte varit möjligt för passagerarna att checka in från terminalen, utan det har skett från den äldre terminalen L1.

Den nya västra terminalen L2 har varit ett av Helsingfors hamns största projekt under de senaste åren, i samband med hamnbygget har man också förbättrat sjöleden, och vägarna på Busholmen. Genom lyckliga sammanträffanden kom bygget att kosta bara 45 miljoner euro, istället för 90 miljoner euro.

Sedan 2008 har sjöfarten mellan framför allt Helsingfors och Tallinn ökat. Därför är den nya terminalen välkommen för att avlasta de andra hamnarna. Det förväntas att 6-7 miljoner passagerare ska använda terminalen årligen. Spårvagnarna 6T och 9 får också en ny ändhållplats vid den nya terminalen.

 

Senaste nytt