Finland är lyckligast enligt statistik fast ångest bland ungdomar är väldigt sannolikt

Ångesten blir allt vanligare bland finländska ungdomar. I skolor är det allt flera som har eller misstänker att dom lider av ångest och vill diskutera saken.

Ångest är ett sinnestillstånd som ofta förknippas med panik, rädsla och oro. Att känna ångest kan vara obehagligt eftersom den framkallar jobbiga känslor och triggar ens nervssystem. Det finns många olika saker som kan förorsaka ångest.  

– Det varierar förstås från person till person. Ofta hänger ångesten ihop med ens livsskede eller ens egna erfarenheter, säger skolkurator Sonja Enkvist-Nyman.   

De vanligaste orsakerna till ångest bland ungdomar idag berör ofta prestationer och sociala relationer. Sociala medier och social status är även faktorer som också skapar ångest bland unga. Att försöka uppnå alla dessa ideal som vi möts av i vår vardag och på sociala medier inverkar definitivt på ungdomars mentala hälsa. Speciellt flickor har oftare ångest än pojkar konstaterar Enkvist-Nyman.

skolkurator Sonja Enkvist-Nyman

-Ångesten ”smittar” av sig genom sociala medier och kompisgrupper. Den sprids ständigt vidare från en person till den nästa.  

För att förebygga ångest finns det en rad saker man kan göra. Att sova, äta och motionera enligt de rekommendationer som föreskrivs av hälsovården är ett bra steg i rätt riktning. Enkvist-Nyman uppmanar även till att våga söka professionell hjälp som man kan diskutera sin ångest med.  

Fast psykisk ohälsa är allt mer på tapeten än förut så är det fortfarande ett ämne som behövs diskuteras mera. På sociala medier har man b.la lyft upp mental ohälsa genom att använda sig av hashtaggen #stopthestigma. Hashtaggen uppmanar unga människor att tala ut om sin mentala ohälsa. Många kändisar och influencers har även i form av vloggar och Instagram inlägg talat ut om sin egna mentala ohälsa.  

Arbetsplatser och skolor har även lagt mera vikt vid det mentala välbefinnandet än förut vilket är ett steg i rätt riktning. 

Ifall du eller någon annan har ångest så tveka inte att söka hjälp eller stöd!

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!