Från 80 till 10 postkontor- Kronohagen nästa

Helsingfors äldsta post i Kronohagen har stängt dörrarna. Kunderna är besvikna.  -Jag tycker inte om att posten försvinner, säger Jukka Aronsson. Men o andra sidan erkänner han att han sällan använder posten.  På 1990-talet fanns det 80 postkontor i huvudstaden, idag är de 10.

Tre personer väntar på betjäning och ett par kvinnor paketerar. Smocka besökte Kronohagens postkontor just före den stängde.

– Kunderna är förfärade. De som sällan använder posten störs inte så mycket.  Men för många småföretag och personer som använder posten flera gånger i veckan kommer det vara besvärligt, säger Tarja Kotiranta.

Tarja Kotiranta jobbade länge på posten bild: Belén Weckström

Tarja Kotiranta har jobbat över nio år i Kronohagen och är en av de tre anställda vid postkontoret. Slutet är ingen överraskning, för två år sedan avskedades hela personalen och anställdes på ett tidsbundet kontrakt. Det tog slut vid månadsskiftet.

–Jag förstår nog. Posten måste ju gå på vinst. Men synd är det – det har varit roligt att jobba här. Jag tror det har varit Helsingfors trevligaste postkontor att jobba på. Det har varit lugnt och trivsamt, säger Kotiranta.

Kronohagens postkontor är stadens äldsta och öppnades på 1890-talet. 1999 stängdes Snellmansgatans postkontor och förflyttades en tid till Skatudden. Kronohagsborna gjorde hårt motstånd och samlade bland annat in 6 000 namn på en adress. Den gav resultat; 2001 fick Kronohagsborna sin post tillbaka då ett postkontor öppnades på Fredsgatan. Nu stängs också det.

– Det var mer organiserat motstånd den första gången Kronohagens post hotades. Nu har man mer engagerat sig på sociala medier. Det har varit ganska uppgivet från första början, berättar Jonas Forsman, styrelsemedlem i Kronohagens invånarförening.

Posten stänger de flesta egna kontor och överför sina tjänster till ombud. Planen är att hitta ett ombud också i Kronohagen men företagens utrymmen är små. Detta är ett problem då paketförsäljningen ökar markant hela tiden.

– Tyvärr har vi inte trots svårt sökande ännu hittat ett för posttjänster passande ombud i Kronohagen, säger Eija Pantti, försäljningschef på Posten.

Fakta

  • Kronohagens postkontor stängde den 27 mars.
  • postbetjäningen flyttade till Hagnäs postkontor Broholmsudden 2.
  • Hagnäs postkontor betjänar vardagar kl. 8-20 och lördagar kl. 10-15.
  • Stängningen har att göra med postens strukturreform 2015-2018.
  • Posten stänger flertal av sina egna kontor och överför sina tjänster till ombud.
  • 90 procent av postens servicepunkter sköts av ombud.
  • Reformen är avslutad i övriga Finland – det är bara några servicepunkter i huvudstadsområdet som behöver en lösning.

Helsingfors post i siffror

  • 10 postkontor
  • 26 ombud med full service
  • 5 serviceställen vart företag kan föra försändelser
  • 61 paketautomater
  • 11 upphämtningsplatser skötta av ombud

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!