Je suis Alpaca

Det blev drama under Finlands 100–årsjubileum då både en högerradikal demonstration och en barnfest med alpackor hade beviljats tillstånd att vara på Tölö torg. Att ha högerradikala och en barnfest på samma ställe inte skulle ha varit tryggt för barnen, eller alpackorna.

Till min och många andras förskräckelse var alpackorna tvungna att ge vika, eftersom den högerradikala demonstrationen hade beviljats lovet först. En stor orättvisa hade skett, jag menar; högerradikala < alpackor. Så hur kunde detta problem ha lösts rättvist?

Under min smockavecka fick jag som videoproducent träffa en massa alpackor, eftersom något geni i mitt videoteam nämnde alpacka-agility. Min ursprungliga idé var att göra ett videoklipp om hur horror det är att cykla i Helsingfors, men jag menar; cykel < alpacka.

Dramat på Tölö torg gav upphov till slagord som I stand with Alpaca och Je suis Alpaca, som bland annat den finska, samhällskritiska rapparen Paleface spred aktivt på Instagram. Alpackan blev därmed en symbol för antifascism, vilket enligt mig är väldigt lämpligt efter att ha lärt känna fler av dem. Alpackan är nämligen en kamelart med individer som har väldigt olika personligheter, kommer från många olika ställen i världen och förekommer i över 50 olika färger, och kommer överens trots detta. I jämförelse med människorasen som har svårt att acceptera två.

Men är inte alla alpackor likadana frågar ni?

Under smockaveckan lärde vi oss att alpackans päls klipps en gång om året, men håret på huvudet lämnas kvar. Det leder till att deras frisyrer kan bli, minst sagt, vilda. Dessa olika pälsfärger, frisyrer och också faktiskt tänder, gör att de ser väldigt olika ut från varandra.

Då jag under veckan har fått bekanta mig med över 20 alpackor i många olika färger, personligheter och livsfilosofier fick jag också se att alpackorna är väldigt fredliga och antidiskriminerande djur. Jag har därför kommit till slutsatsen att alpackorna och de högerradikala borde ha varit på samma plats under självständighetsdagen, eftersom 612-demonstranterna kunde behöva en lärdom i tolerans.

För att veta mer om hur du också kan vara alpacka, kolla vårt videoklipp på fredagen 13.4 klockan 10.05.

 

Senaste nytt