test

Syskon – din kryptonit och styrka

Idag är det den internationella syskondagen. Det är en dag då vi får uppskatta alla klädstjälande systrar och jobbiga bröder som tidvis plågat och förgyllt ens liv så länge man har levat.

 

Syskon finns i alla sorters färger och former runtom i världen. Alla av dem har sina egna unika personligheter och utseende.  Det finns dock en likhet som förenar de här syskonen och det är de olika syskonrollerna. Var vi än befinner oss finns det vissa saker som kännetecknar vilken syskonroll man innehar. Christoph Treier som är coach och psykolog gav sina synvinklar på vad som ofta karaktäriserar en viss syskonroll. 

 Coach & psykolog Christoph Treier

 

-Det äldsta syskonet är oftast det lydigaste och smartaste syskonet. De sätter ofta också stor vikt vid prestationer eftersom de ofta får sin bekräftelse genom att utföra dem.  

Det äldsta syskonet är inte intelligentare än någon annan i syskonskaran utan bara smartare. De har blivit smarta genom att lära ut saker åt sina yngre syskon. Många äldre syskon får också mera beröm när dom växer upp eftersom de är de första som lär sig något som t.ex. att gå. När dom andra syskonen lärt sig samma sak får de omedvetet inte lika mycket beröm från sina föräldrar eftersom det inte är ”något nytt” för dem. En negativ följd med att den äldste ofta lägger så mycket vikt vid sina prestationer gör att den kan bli väldigt knäckt av eventuella motgångar.

–  När det kommer till mellanbarnen är det ofta vanligt att de är lite rebelliska, sociala och anpassbara. Ett mellanbarn kan passa in nästan var som helst. 

Mellanbarnet är ofta rebelliskt eftersom det är ett sätt att väcka uppmärksamhet. Det är även vanligt att mellanbarnen har många vänner och hittar sin sociala krets utanför hemmet. Att anpassa sig infaller även som naturligt för mellanbarnet eftersom det är något som de ganska ofta fått göra för att komma överens med både sina yngre och äldre syskon. 

-Det yngsta syskonet är ofta den mest skämtsamma och gillar att stå i centrum. Om man undrar vem som clownar runt mest är det definitivt det yngsta syskonet. 

Yngstingen vill ofta dra andras uppmärksamhet till sig genom humor. Det yngsta syskonet är oftast minst ansvarsfullt utav alla sina syskon. Det yngsta syskonet är dock inte mest bortskämd som de påstås vara. Om man blir bortskämd har till stor del att göra med vilken uppfostran ens föräldrar gett en snarare än ens syskonroll. På så vis är också påståendet att barn utan syskon vore mera bortskämda bara en myt. Yngstingen är även väldigt bra på non verbal kommunikation och att observera personer i sin närhet och sin omgivning.    

Fast alla syskon blivit uppfostrade på samma sätt så blir de ofta väldigt olika personer. Här inverkar syskonrollerna och ens egna personlighet. Uppfostran bör dock inte förminskas eftersom det också är en viktig del i hur ens personlighet formas.   

 

Senaste nytt