Våren står inför dörren och så gör även granatäpplet

Våren är här och så är även högsäsongen för en mängd olika frukter och grönsaker. Här kommer smockas bästa tips på vilka frukter och grönsaker det lönar sig att inhandla denna vår.

Isbergsalladen är i säsong ända till hösten och är även ett väldigt billigt alternativ. Dessvärre är den inte så vitaminrik. Ifall du är på jakt efter en nyttigare sallad snarare än förmånlig lönar det sig att satsa på huvudsallat eller ekbladssallat.  

Purjolöken och nässlorna har säsong från april till maj. Då är de som allra bäst att köpa och tillaga. Både purjolöken och nässlorna funkar bra som en hälsoboost inför sommaren. Purjolöken innehåller järn, kalcium och C-vitamin medan nässlorna är rika på beta-karoten,  kalcium, magnesium och en hel del fibrer. Varför inte ersätta gullöken med purjolöken till nästa stekeri eller koka ihop en kastrull nässelsoppa i väntan på sommaren? 

I fruktväg är granatäpplen och clementiner värt att satsa på. Granatäpplet är i sitt frodigaste stadie från och med april till juli medan clementinerna är flest just nu. I Granatäpplets frön finns både antioxidanter, karotener, C-vitamin och kalium.  Granatäpplet passar bra till sallader medan clementinerna gör en god vår marmelad. 

Spenaten, gräslöken och sparrisarna träder in i sin gyllene tid i maj. Spenaten innehåller rikligt med järn, många vitaminer, kalcium, magnesium och kalium medan sparrisen levererar både vitaminer och mineraler till bordet. Spenaten passar till så väl soppa som sallad medan sparrisen avnjuts bäst som kokt, stekt eller grillad. 

Till sist avrundas vår frukt- och grönsaksbuffé med långtids klassikern rabarber. Förutom att den är rik på kalcium, kostfibrer och C-vitamin varar dess högsäsong ända till augusti. Vi rekommenderar att avnjuta rabarbern i både fast och flytande form. Rabarberpaj och jordgubbs-rabarbersaft är några av våra egna favoriter. Det här var smockas bästa tips på vilka frukter och grönsaker man bör ha på sin inköpslista i vår men det är upp till dig vilka du lägger rabarber på!

 

 

 

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!