test

70 år sedan Nordatlantiska fördraget skrevs under

Nato fyller 70 år den här veckan.

Idag har Nato 29 medlemmar, men då det Nordatlantiska fördraget undertecknades i Washington år 1949 hade organisationen endast 12 medlemmar. Militärpakten, som alltid varit ett hett ämne inom finsk politik, fyller 70 år den här veckan. Men Nato är mer än en militärpakt, det är en allians där gemensamma värderingar och arv byggt upp dess långa existens.

Alliansen Nato är uppbyggd på förtroende snarare än politisk skyldighet. Om ett medlemsland ligger illa till behöver de andra automatiskt inte dra ut i krig. En viss handlingsfrihet har varit en viktig grundsten för organisationens varaktighet, skriver Peter Rickets för The Guardian.

Det Nordatlantiska fördraget understryker följande; “organisationen strävar till att främja stabilitet och välbefinnande i Nordatlanten och kommer att förena sina ansträngningar för ett kollektivt försvar och för bevarandet av fred och säkerhet.” Nato grundades vid Kalla krigets inledning då ett behov av ett gemensamt försvar blev en realitet för Västländerna.

Frågan om ett medlemskap i Nato har länge varit på tapeten i finsk politik. De flesta stora partiers ordförande motsäger sig ett medlemskap i Nato. Anna-Maja Henriksson (SFP) och Petteri Orpo (Saml) tycker att ett medlemskap kunde stärka Finlands säkerhetspolitiska ställning. 

Källa: The guardian, CNN, Yle

Senaste nytt