Kan man spara pengar genom att äta enligt säsong? Kan man äta billigt men ändå näringsrikt? Och hur kan man vara miljövänlig samtidigt som man äter mat enligt säsong? Elisabeth Eriksson på Marthaförbundet har svar på frågorna.
Elisabeth Eriksson har varit aktiv i Marthaförbundet i 14 år. Enligt henne behöv marthakunskapen speciellt mycket i dagens läge.
– Folk tänker mer ekologiskt idag. Vi jobbar för en bättre värld genom att ta en vardag i taget, säger Eriksson.
Marthaförbundet är Svenskfinlands största kvinnoorganisation och firar sitt 120: onde verksamhetsår i år. Marthaförbundet är en medlems- och rådgivningsorganisation och har idag över 9000 aktiva medlemmar. Förbundet arbetar för samhällsfrågor och deras byggstenar är hushåll, ekologi och ekonomi.
Den som väntar på något gott…
Elisabeth Eriksson berättar att maten är godare om man äter den när det är säsong för just den produkten. Till exempel är jordgubbar godare på sommaren när de är solmogna. Det som behövs är livsmedel och vardagskunskap. Enligt Elisabeth Eriksson sparar man dessutom både pengar och på miljön om man äter enligt säsong.
– Jag tycker att det är lätt att vara miljövänlig samtidigt som man äter mat enligt säsong. Man ska äta inhemskt så långt som möjligt, säger hon.
Enligt Eriksson borde vi lära oss att vänta på att något gott kommer in i sin säsong i Finland istället för att importera produkten från utlandet. Vi borde köpa produkterna och råvarorna så nära oss som möjligt. Dessutom borde vi äta mer kvalitativt än kvantitativt.
– Vi finländare tenderar att köpa mycket och billigt. Vi bär hem raffinerade produkter som ofta slutar i soporna. Låt bli att köpa hem sådant i fall ni ändå tänker slänga det, uppmanar Eriksson. Kom ihåg att det är konsumenterna som styr vad som finns i butiken.
Billigt och näringsrikt på samma gång
Eriksson säger att man ska äta enligt säsongen samt följa kostrekommendationer. Hon tipsar till exempel om Marthaförbundets säsongsguide och den traditionella kostpyramiden som källor till en bra kost och tillägger att man också ska använda sig av dem när man handlar. Hon uttrycker även vikten av att inte köpa hem onödiga produkter som man inte behöver.
– Vi behöver inte bli vegetarianer eller veganer men det sparar pengar om vi äter mindre kött. Man kan laga god mat på enkla råvaror. Det är många som tänker att det är lättare att tillreda en biff än att laga en rotsaksgryta, säger Elisabeth Eriksson. Men kolavtrycket blir mindre om vi väljer det senare alternativet.
Tre tips för en bra kost
Kostens betydelse är viktig, säger Eriksson. Hon tror inte på proteinbars, energidrycker och dylikt eftersom de innehåller processade vitaminer som kroppen inte kan ta upp.
– Följ kostrekommendationer, ha bra måltidsrutiner och följ säsongen, Erikssons råd.
Ytterligare ett tips för att motverka matsvinn är att inte tro för mycket på bäst-före-datumet. Använd istället övriga sinnen som till exempel lukt.
Det som skiljer oss från djuren
Maten ska vara en avkoppling enligt Eriksson. Maten är som bensin till ens motor, om man ger motorn fel olja så skär den sig. I det här spelar hemmet en stor roll.
– Jag tycker att vi har en avsaknad av en gemensam måltid. Det är den gemensamma måltiden som skiljer oss från djuren. Jag har frågat mig själv om det finns en koppling mellan dåligt mående och en avsaknad av gemensamma måltider. Det finns rum för förbättring, avslutar hon.