Återvinning av plast både billigare och bättre för miljön

Plaståtervinningskärl blir allt mer populära bland husbolagen i Helsingfors. Att återvinna plastförpackningar minskar behovet av att producera ny plast. Det finns dock flera husbolag som fortfarande saknar plaståtervinningskärl.

Vesa Soini, verkställande direktör för Finlands Returplast Ab, berättar varför det är så viktigt med återvinning av plastförpackningar.

– Nästan alla undersökningar visar att plaståtervinning är ett bättre alternativ för miljön än att bränna plasten, säger han.

En annan positiv sak med plaståtervinning är att den minskar produktionen av ny plast.

– Det är den viktigaste anledningen till att återvinna plast. Genom att återvinna plasten får vi mera återanvändbart råmaterial, säger Johanna Rusanen på Helsingforsregionens miljötjänster.

Alla husbolag i Helsingfors har möjlighet att skaffa plaståtervinningskärl via HRM, som sköter om avfallshanteringen i staden.

Trenden är positiv i Helsingfors.

Allt fler husbolag skaffar plaståtervinningskärl.

– Kärlen har varit väldigt populära och vi får in nya beställningar på dem varje vecka, säger Rusanen.

Soini tycker också att trenden är på väg åt rätt håll.

– För närvarande skulle jag säga att vi närmar oss en situation där en miljon finländare har möjlighet att återvinna plast. Jag skulle upsakatta att cirka 7000 husbolag i Helsingfors har återvinningskärl för plastförpackningar i dagens läge, säger han.

Han berättar också att det blir obligatoriskt för husbolag i Finland att ha plaståtervinningskärl om två år.

Vad skulle du säga åt de husbolag som inte skaffat plaståtervinningskärl ännu?

– Enligt mig är det ett väldigt enkelt och rimligt beslut att skaffa plaståtervinningskärl. Kostnaderna för avfallshanteringen växer inte och servicen för husinvånarna förbättras, säger Soini.

Rusanen är inne på samma linje.

– Det lönar sig att återvinna. Det är bättre för miljön och dessutom billigare för husbolagen att invånarna slänger plastförpackningar i plaståtervinningen, eftersom den är billigare att tömma än blandavfallet, säger hon.

De flesta av HOAS bostäder har fortfarande inte plaståtervinningskärl.

HOAS, det vill säga, Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse, hyr ut bostäder åt studerande i huvudstadsregionen.

– Vi arbetar på det och försöker hitta en lösning tillsammans med HRM. Återvinning av plast är förstås något som bör uppmuntras, säger Kim Lindholm, fastighetschef på HOAS.

En del av HOAS återvinningspunkter måste förnyas för att få plaståtervinningskärlen att rymmas, vilket gör arbetet mer tidskrävande.

– Att förnya sopsorteringen i trång stadsmiljö är inte alltid så lätt. Dessutom har en del av våra återvinningspunkter djupinsamling, vilket försvårar arbetet.

Lindholm tror att det kommer ta ett par år innan alla som bor i HOAS bostäder har möjlighet att återvinna plast i sitt hus. Tills dess ser han gärna att hyresgästerna har tålamod och för sina plastförpackningar till närmaste återvinningspunkt med plaståtervinning.

– Vi informerar våra boende om var närmaste allmänna återvinningspunkt finns. På det sättet stöder vi plastinsamling.

Plast sorteras inte heller i Majstranden.

Robert Lindlöf är studerande och bor i en av Majstranden studentbostäder. I hans hus finns det inte heller något plaståtervinningskärl.

– Hyresgästerna vid Majstranden har skickat in en förfrågan om att få plastinsamlingskärl. Om jag kommer ihåg rätt så kommer det att ordnas i mitten av maj i år.

Robert Lindlöf bor i en studerandebostad i Majstranden. Han tycker det är konstigt att husbolaget inte har plaståtervinning. Foto: Jonatan Sparv

Lindlöf tycker att det är ganska konstigt att det finns insamlingskärl för alla andra typer av avfall, men inte för plast.

– Majstranden vill att vi ska sortera, men de ger inte oss de bästa förutsättningarna för att göra det. Även om det finns en allmän återvinningspunkt med plastinsamling relativt nära så skulle det nog vara bättre om det fanns vid varje hus. Jag tror folk skulle sortera bättre då.

Varför tycker du det är viktigt med återvinning av plastförpackningar?

– Vi sorterar ju allt annat för att spara på planetens resurser och minska på utsläppen, så varför skulle vi inte göra samma sak med plast?

Senaste nytt