Brexit skjuts upp till slutet av oktober

Storbritannien kommer att fortsätta vara en medlem i den Europeiska Unionen framtill slutet av oktober. Efter en lång förhandling som gick in på onsdagsnatten gav det europeiska rådet ett ordentligt uppskov.

Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande, hade hoppats på en längre förlängning och säger att  Storbritannien bör ta denna tid till vara.

Under de senaste veckorna har brexit fastnat i ett slags dödläge då Storbritanniens parlament inte har kunnat enas kring andets utträdande. Parlamentet bestämde dock denna måndag att landets regering var tvungen att be om ett uppskov.

Medlemsländerna i det europeiska rådet skulle gärna ha sett ett längre uppskov, detta blev dock blockerat.

– Datumet den 31 oktober skyddar oss eftersom det är ett avgörande datum före tillsättandet av den nya EU-kommissionen, sade Frankrikes president Emmanuel Macron som var emot ett längre uppskov.

Storbritanniens premiärminister Theresa May siktar ändå på att lämna unionen så snabbt som möjligt.

– Jag kommer inte att låtsas som om de kommande veckorna kommer att bli lätta eller som att det finns ett simpelt sätt för att bryta dödläget i parlamentet, säger May.

Storbritannien är tvunget att hålla ett europaparlamentsval, om detta inte görs måste landet lämna unionen den första juni.

– Det kommer antagligen att hållas ett europeiskt val i Storbritannien – detta kan verka konstigt men regler är regler och vi måste respektera den europeiska lagen, efter det kommer vi se vad som händer, säger kommisionsordförande Jean-Claude Juncker.

Källor: Svenska Yle, BBC

Senaste nytt