C-vitamin är mer än bara flunsaförebyggande

Forskning visar att C-vitamin både kan bota en ihärdig förkylning och förkorta patienters tid på intensivvården med 8%.

— Det som också varit banbrytande är att i tidigare, kontrollerade undersökningar framgick att C-vitamin sänkt på blodtrycket. Dessutom förhindrade det förmaksflimmer och smärtor, berättar Harri Hemilä, läkare och docent på Helsingfors universitet, till Helsingin Sanomat. 

Förmaksflimmer är en rytmstörning, där hjärtat börjar slå snabbt och oregelbundet. Obehadlat kan det orsaka hjärtsvikt och öka risken för stroke.  

Enligt Hemilä är det ännu oklart om C-vitamin kan användas i medicinskt bruk, exempelvis för att förebygga högt blodtryck.  

För att bota en förkylning kan C-vitamin vara mycket effektivt. Hemilä berättar att han brukar instruera sina patienter att påbörja C-vitaminkuren direkt när de känner av symtomer för flunsa.  

Hemilä förespråkar ändå inte att man äter stora mängder C-vitamin under längre tidsperioder.  

Även om det står klart att C-vitamin kan ha en positiv effekt på hälsan har forskningen inte ännu kommit fram till hur. Det återstår att se vilken är den specifika hälsofrämjande mekanismen i vitaminet.  

Exempelvis citrusfrukter har rikligt med C-vitamin. Man kan också få i sig C-vitamin genom att äta det som kosttillskott.

 

 

Källor: Helsingin Sanomat & Terveyskirjasto

Senaste nytt