Från och med igår kan danska föräldrar inte längre skilja sig och göra ett avtal om vårdnadshavande av barnen, skriver den danska tidningen Politiken. I stället måste de gå kursen ’Samarbejde Efter Skilsmisse’ (SES). Där lär de sig såväl om sin egen situation som om hur man kan kommunicera med den andra föräldern. Även hur barnet ser på skilsmässan tas i beaktande. Kursen görs digitalt och innehåller information och praktiska övningar, till exempel inför nästa gång man träffar barnen.

Hjälp inför skilsmässan har funnits även tidigare, men forskningsledare Gert Martin Hald vid Köpenhamns universitet konstaterar i en intervju med Politiken att parterna sällan orkar boka tid hos en psykolog.

Hald har utvecklat plattformen och provkört den med 2 600 föräldrar. Deltagarnas negativa känslor jämfördes med en kontrollgrupp. Gruppen som gått kursen hade mindre negativa känslor, som hat och ångest. ”Skillnaden mellan grupperna var så stor att jag först trodde att ett fel inträffat”, säger Hald. Som en möjlig orsak till de stora skillnaderna uppger Hald att kursen normaliserar det skilsmässoföräldrar upplevt.

Den danska barn- och socialministern Mai Mercado (Konservative) säger att nästan alla känner till en skilsmässa om har spårat ur. Sådana skilsmässor medför en riskfaktor för barnet. Hon uppmuntrar även föräldrar att reflektera över sin skilsmässa och således förhoppningsvis uppmuntras att fortsätta sitt förhållande.

Källa: Politiken