De gröna en klar favorit hos ungdomarna

Ungdomsvalet ordnades i samband med riksdagsvalet 1-5 april 2019. Ungdomssektorns takorganisation Allians koordinerade valet för sjätte gången.

De mest populära partierna bland ungdomarna i Ungdomsvalet var De gröna med 17 procent, Samlingspartiet med 14,5 procent, Sannfinländarna med 14,5 procent och Centern med 11,7 procent.

De grönas popularitet ökar allt mer bland ungdomar och stämmer överens med resultaten från en partigallup för ungdomar från hösten, även den ordnades av Allians. Stödet för De gröna är betydligt större bland ungdomarna än hos andra åldersgrupper, visar den senaste Ungdomsbarometern.

De kandidater som var framgångsrika i Ungdomsvalet var de som ungdomarna kände till sedan tidigare. Kandidater som sitter eller har suttit i riksdagen och kandidater som är kända från offentligheten.

I Ungdomsvalet som ordnas i samband med riksdagsvalet 2019 deltog 877 läroanstalter och ungefär 60 000 röster gavs. Ungdomsvalet ordnas för att stöda ungdomarnas röstningsaktivitet och praktiskt låta dem bekanta sig med val.

Källa: Allians

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!