Finland på andra plats i pressfrihetsindex

Finland ligger på andra plats i Reportrar utan gränser-organisationens pressfrihetsindex. Norge toppar indexet för tredje året i rad. Bland de 180 länder som är med i indexet ser situationen bra ut i endast 16 av länderna.

Hatprat har enligt indexet ökat och utvecklats till ett verktyg för att tysta ner reportrar runt om i världen. Antalet länder som anses vara trygga för journalister fortsätter sjunka samtidigt som våld mot journalister ökar. Politikers tendens att uttrycka sig fientligt mot journalister har även stigit.

Flera auktoritära stater har fallit i indexet, bland annat Venezuela där journalister blivit arresterade och utsatta för fysiskt våld. I Ryssland har läget också försämrats – Kreml har försvårat journalisters arbete genom att stifta nya lagar som kränker yttrandefriheten.

Finland beskrivs som ”Landet med pressfrihet” i indexet. Rubriken är tagen från kampanjen som Helsingin Sanomat välkomnade presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin med i maj 2018.

I flera länder har journalister blivit nertystade i samband med rättegångar. Det har också hänt i Finland. Bland annat journalisten Johanna Vehkoo dömdes för ärekränkning efter att på sin privata Facebook ha kallat stadsfullmäktige ledamoten Junes Lokka för nazist och rasist. Rättsfallet hann dock inte påverka indexet för 2019.

Camilla Haavisto, universitetslektor i kommunikation, tror att Vehkoos rättegång kunde ha påverkat Finlands plats i indexet.

– Jag är nog mest förvånad över att domarna inte förstår att det här är ett utbrett fenomen, där de invandrarkritiska strategiskt testar systemet. Det strider nog mot många personers uppfattning om rättvisa, säger Haavisto.

Fallet med journalisten Jessikka Aro bekymrar också Haavisto. Aro blev utsatt för en stor hatkampanj efter att ha publicerat artiklar om en prorysk propagandacentral i Sankt Petersburg.

– Vi fokuserar kanske för mycket på Finlands plats i indexet. Det är viktigt att förstå att journalistiken är global och att Rysslands position på listan påverkar oss starkt.

Ryssland ligger på plats 149 i indexet.

Källa: RSF

Senaste nytt