test

Förbättrad vård för mental hälsa

Personerna bakom medborgarinitiativet för terapigaranti samlades framför statyn Tre smeder på tisdagen. Med sig hade de en grupp frivilliga som med sina skyltar beskrev mentalvårdens situation i Finland.

Terapigarantins mål är att påskynda och öka tillgången till behandling för psykisk ohälsa. I Finland upplever över hälften av medborgarna någon gång under sina liv en mental störning. Utav dessa får bara hälften den vård som de behöver. Framför statyn på Alexandersgatan stod de frivilliga tysta i en halvtimme som en protest mot det nuvarande vårdsystemet.

– Idag är det alldeles för svårt att få hjälp, säger Andrea Kortman, en av de frivilliga. Dessutom kan man bli tvungen att vänta upp till ett år, tillägger hon.

Kopplingen mellan låga inkomster och depression är även uppenbar i Finland. Skillnaderna mellan de olika inkomstgruppernas mentala hälsa är en av de största i Europa, enligt en färsk OECD-rapport (Organisation for Economic Co-operation and Development). Låginkomsttagare har sällan råd till behandling och terapigarantin skulle därmed öka jämlikheten i samhället.

Alviina Alametsä är projektchef bakom medborgarinitiativet och ställer även upp i riksdagsvalet för De gröna.

– Jag ser att de höga förväntningarna samhället ställer på individen har en negativ effekt. Sociala medier påverkar nog också mycket.

I Finland söker nio personer varje dag om sjukpension på grund av mentala problem. Medborgarinitiativet har just nu cirka 20 000 underskrifter och kan undertecknas på terapiatakuu.fi.

Senaste nytt