Förhandsröstningen börjar i dag

Förhandsröstningen börjar i dag och är igång fram till nästa veckas tisdag. Utomlands går det att förhandsrösta fram till lördag den här veckan. Den egentliga valdagen är nästa veckas söndag, den 14 april.

I dag öppnar 911 vallokaler för allmänheten i hemlandet. Här kan du se vilken lokal som är närmast dig

För dem som befinner sig utomlands går det att förhandsrösta vid de finska ambassaderna. Utomlands kan varje röstberättigad rösta, oberoende av hemkommun. Se vilka lokaler utomlands som är närmast dig här.

Brevröstningen är ny för i år. Ändringen i vallagen trädde i kraft i november 2018 och riksdagsvalet år 2019 är därmed det första valet där brevröstningen tas i bruk. Brevröstningen är till för dem som bor utomlands och innebär att man postar sin röst till centralvalnämnden i sin hemkommun i Finland.

För dem med rörelse- eller funktionsnedsättning går det även att rösta hemifrån.

Källa: vaalit.fi

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!