Israeliska valet: Sannolik vinst för Netanyahu trots det jämna loppet

Rösterna ligger mycket jämnt fördelade mellan Benny Gantz parti Blåvitt och Benjamin Netanyahus Likudpartiet i parlamentsvalet i Israel.

Då 97% av rösterna räknats har både Likud och Blåvitt 35 platser i parlamentet. Det finns 120 platser totalt. Resultatet av de återstående rösterna beräknas komma upp senare i dag.

Även om partierna ligger sida vid sida i loppet har premiärminister Netanyahu bättre möjligheter för att bilda en koalitionsregering. Likud har flera allianser med högerpartier som troligen kommer få tillräckligt med röster för att ge partierna majoritet i det israeliska parlamentet, Knesset.

Likud håller på få sitt bästa stöd sen valet år 2003.

Netanyahu har varit premiärminister i Israel i 10 år. Han är den första premiärministern som blivit vald tre gånger i rad.

 

Källor: The Guardian, Helsingin Sanomat, Svenska Yle

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!