Jihadismen har ökat i Finland: antalet IS-resenärer har nått europeisk medelnivå

I en färsk rapport framgår att antalet personer som är aktiva i eller har kopplingar till jihadistiska rörelser har ökat markant under 2010-talet. Bland orsakerna finns konflikten i Syrien och Irak

Jihadistisk verksamhet i Finland är småskalig i jämförelse med andra västeuropeiska länder. Tillväxten har trots det varit betydande under 2010 talet, enligt Leena Malkki och Juha Saarinen. Det framgår i rapporten ‘’Jihadistiska rörelser i Finland’’. Rapporten publicerades i dag och är beställd av inrikesministeriet.

Ett åttiotal personer från Finland har anslutit sig till Islamska staten, bland dem finns allt från asylsökande till finska medborgare. Knivattacken i Åbo var det första finska jihadistiska terrordådet och utfördes av Abderrahman Bounane som sökte asyl. På europeisk nivå begicks 16 procent av terrordåden mellan 2014 och 2018  av asylsökande.

Jihadismen i Finland inte lika våldsbejakande som i andra länder

Trots att jihadismens mål är att skapa ett samhälle baserat på Islam, genom att bland annat berättiga våld, är den jihadistiska aktiviteten i Finland till största delen inte våldsam. Aktiviteter som värvning av deltagare och insamling av medel utgör största delen av verksamheten.

I rapporten framgår att det i Finland handlar om några hundra personer som på olika sätt deltar i jihadistisk verksamhet. Leena Malkki och Juha Saarinen antar att en del av dem dock är passiva anhängare. Personer som ingår i verksamheten finns främst i Helsingfors och Åbo.

Ungefär 370 personer är under skyddspolisens lupp eftersom de är så kallade målpersoner. Skyddspolisen definierar målpersoner som personer som bland annat har kopplingar till terroristorganisationer och deltar i terroristisk verksamhet. Av dem har en av fyra fått terroristutbildning eller varit med i beväpnade grupper. I Finland sker verksamheten ofta i små grupper, men enligt rapporten har verksamheten ändå blivit mer organiserad.

En femtedel är kvinnor

Lite över hälften av dem som åkt till IS-områden har finskt medborgarskap. Allt som allt är  19 olika etniciteter representerade. Antalet resenärer är på europeisk medelnivå, men då man jämför antalet muslimer med hur många som åker, har fler åkt från Finland än från något annat västerländskt land, säger Saarinen och Malkki. En femtedel av IS-resenärerna är kvinnor.

Forskarna menar att Finland borde fästa uppmärksamhet speciellt vid så kallade nyckelaktivister eftersom de kan ha stort inflytande på hur och om verksamheten utvecklas.

 

Källa: HBL, Skypo

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!