Kaos på Tavastvägen: det kan vara bra att vara förberedd inför framtida läckor

Under tisdagskvällen sprack ett vattenrör på Tavastvägen i Helsingfors. Röret som sprack är från 1889 och gav upphov till en stor översvämning. Läckan var under kontroll igår på morgonen.

Läckan ledde till att tusentals kubikmeter med vatten strömmade ut på gatan. Flera hushåll blev därmed utan vatten då en del vattenlinjer stängdes av. Helsingforsregionens miljötjänster försåg de invånarna med vatten.

Gamla gjutjärnsrör är ingen ovanlighet i Helsingfors och det krävs sällan mer än att, som i Tavastvägens fall, en grävmaskin stöter mot några stenblock som i sin tur punkterar röret.

Vill gärna undvika simbassäng i källaren

Marika Tandefelt bor i hörnet av Tavastvägen och Tredje linjen. Hon påverkades inte av läckan eftersom hon bor några meter ifrån.

– Jag noterade bara på kvällen att det var en märklig byggplats ute på vägen. Den såg ut som en simbassäng och jag hörde vattensugande ljud. Redan före midnatt var vattnet borta, det var bara lera kvar. Följande morgon såg Tavastvägen ut som vanligt.

Tandefelt berättar att källaren i Hagnäs hall påverkades mest, vattnet fyllde upp två meter i källaren. Vidare menar hon att en del butiker också påverkades, men att källaren i hennes hus som tur är oskadd.

I gamla hus, som det hon bor i, är källaren ofta ganska djup. Hon hoppas därför att också i framtiden slippa privat simbassäng. Ifall vattnet når elen är det ganska illa, menar hon. Tandefelt väntar med spänning att se vilka överraskningar ombygget av Tavastvägen medför, nu då grävmaskinerna närmar sig hennes hus.

– Det kan vara bra att ha en stor kastrull med vatten i beredskap, så att man kan borsta tänderna och koka te, tipsar Tandefelt med ett skratt.

Se vad våra videoreportrar irriteras mest av på Tavastvägen.

 

Källa: HBL, Svenska yle

 

Senaste nytt