Leaving Neverland – vad hände sen?

Wade Robson och Mike Safechuck väljer att i dokumentären Leaving Neverland tala ut om de övergrepp och det psykiska våld popstjärnan Michael Jackson utsatt dem för. Övergreppen ska ha skett kontinuerligt under männens barndom, från att de var omkring sex år gamla till att de var 14.

Bild: Tama66/Pixabay

Dokumentären hade premiär 25.1 i USA på Sundance filmfestival och efter det har vi gått in i en slags post Leaving Neverland-era. Publiken har rasat, många kulturkritiker världen över har uppmanat till bojkott av Jacksons musik. Det finns trots det många fans som hävdar att Jackson är oskyldig. Jacksons arvingar anser att filmen svartmålar artisten i offentligheten och kallar filmen för ett ‘’grovt och ynkligt försök att utnyttja Jackson och tjäna pengar på hans namn’’.

Världen reagerar – allt från radiokanaler till Simpsons protesterar

Amerikanska Variety kallar filmen för en skräckfilm baserad på det riktiga livet. Hollywood Reporter beskriver dokumentären som ‘’komplicerad och hjärtskärande’’. ‘’Leaving Neverland är knappast en stor film, men nog en viktig dokumentär’’ skriver Indiewire.

Andra sanktioner som inletts efter filmens premiär är att rundradiokanalen i Nya Zeeland slutade spela Jacksons låtar och inte långt efter hoppade de konkurrerande kanalerna på tåget. Tre kanadensiska kanaler har också slutat spela popstjärnans låtar. Det animerade programmet Simpsons har dragit tillbaka ett avsnitt i vilket Jackson är röstskådespelare.

Regissören i hetluften, också HBO pressas

Regissören Dan Reed har sedan januari fått tusentals hatmeddelanden av Michael Jackson fans. Reed menar att dokumentären inte handlar om Michael Jackson, utan att den är en slags granskning av sexuellt utnyttjande och konsekvenserna ett utnyttjande medför. Han hävdar även att ingen av de intervjuade uppnår någon ekonomisk vinst genom dokumentären.

Jacksons arvingar har stämt HBO och hotar med att kräva ett skadestånd värt 100 miljoner dollar. Detta eftersom Leaving Neverland enligt dem bryter mot en överenskommelse med HBO från 1992 i vilken ett förakt mot Jackson är förbjudet på kanalen. HBO kommer trots det att visa filmen som planerat.

Oklarheter vad beträffar datumen

Regissören Dan Reed erkände för The Sun under tisdagen att datumen då övergreppen ska ha ägt rum inte stämmer överens med verkligheten. Det här uppdagades efter att journalisten Mike Smallcombe avslöjade att tågstationen där ett övergrepp ska ha skett år 1992 inte byggdes före 1994.

Safechuck har flera gånger angett att övergreppen pågick fram till år 1992 då han fyllde 14, vilket innebär att han inte kan ha utsatts för övergrepp på just den specifika stationen. Reed hävdar senare att årtalet kan ha blivit fel, att Safechuck egentligen var 16 då övergreppet inträffade. Regissören kritiseras för att uttala sig å Safechucks vägnar.

Frikänd av domstol trots flera anklagelser

Något som delat tittarnas åsikter är huruvida Robson och Safechuck talar sanning. De båda har tidigare, under 90-talet, försvarat sångaren under en rättegång och då dementerat ryktena angående utnyttjande av barn. De menar nu att de försvarade Jackson på grund av att de var manipulerade.

Såväl Robson som Safechuck har uppträtt i offentligheten tillsammans med Jackson då de var barn. År 1993 anklagades Jackson för sexuella övergrepp men ärendet lades senare ner då anklagelserna drogs tillbaka. Något som av många anses vara anmärkningsvärt är att Jackson valde att betala omkring 20 miljoner dollar åt familjen som anklagat honom för övergreppen.

År 2003 anklagades Jackson igen för övergrepp mot en minderårig pojke. Jackson frikändes år 2005 på alla åtalspunkter, efter en fem månader lång rättegång.

En bakomliggande orsak till att Jackson ansågs vara oskyldig efter den första rättegången var vittnesmål av Wade Robson, i vilka han sade att han inte blivit utnyttjad av popstjärnan. 

Källor: Yle, Hollywood Reporter, Variety, BBC, The Sun

Artikeln är delvis baserad på Yles artikel Tämä kaikki on tapahtunut sen jälkeen, kun Leavin Neverland sai ensi-iltansa – Michael Jackson -dokumentti on ”tosielämän kauhuelokuva”.