Nepalesiska restauranger håller stängt i dag

I lördags publicerade Helsingin Sanomat en artikel om Finlands nätverk av Nepalesiska restauranger och deras grova utnyttjande av arbetstagare. I dag, torsdag, har flera restauranger stängt för att protestera emot artikeln, som enligt dem stämplar alla restauranger i landet.

I Helsingin Sanomats utredning har nitton nepaleser intervjuats. Utnyttjandet har förekommit i hög grad och arbetarna har betalat ägarna för att få jobbet. Historierna är alla liknande; långa dagar på 13-16 arbetstimmar, trånga utrymmen som sovplatser och en så gott som obefintlig lön. Ett ständigt hot om att bli tillbakaskickad till Nepal har hindrat arbetarna från att berätta om sin situation tidigare.

Restaurangerna som har stängt idag vill understryka att de inte stödjer någon form av utnyttjande. De vill visa att utredningen inte rör dem och att de inte vill stämplas på grund av andras misstag.

Källa: Helsingin Sanomat

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!