Niinistö och Putin kommer att träffas i dag i S:t Petersburg.

Sauli Niinistö oroar sig för att världsordningen ska falla samman och att en likadan situation som under kalla kriget kommer att uppstå.

Finlands president Sauli Niinistö och Rysslands president Vladimir Putin kommer att träffas i dag i S:t Petersburg för ett internationellt arktiskt forum.

Niinistö säger att de kommer att diskutera situationen i Ukraina. Även händelserna i Kertjsundet där ryska trupper i november tagit över ukrainska skepp och tillfångatagit över 20 ukrainska sjömän, kommer att diskuteras.

Rysslands roll i Europarådet, vare sig de kommer fortsätta vara en del av rådet i framtiden eller inte, står även inför diskussion. Ryssland hör till rådets största donatorer och om Ryssland lämnar rådet skulle det innebära en ny tydlig gräns i Europa.

Även Sveriges statsminister Stefan Löfven och Norges statsminister Erna Solberg kommer att delta. Niinistö tror dessutom att det kommer diskuteras om gps-överträdelsen förra hösten, då Norge och Finland sa att Ryssland stört gps-signaler under Natos Trident Juncture-militärövning.

 

Källa: Yle

Senaste nytt