Nu börjar nya riksdagens jobb på allvar

Riksdagen inleder idag sin vårsession med riksmöte. Speciellt för idag är att den nya riskdagen idag även inleder sin första session.

Den nya riksdagen inleder idag sitt arbete i plenum med riksmötet. Mötet börjar med en gudstjänst klockan tolv, och fortsätter sedan med att president Sauli Niinistö öppnar mötet i riksdagshuset.

Riksdagen valde i onsdags en tillfällig talman, och genom sluten omröstning valde man socialdemokraternas Antti Rinne. Rinne kommer sitta som tillfällig talman tills regeringsförhandlingarna är avslutade, då man väljer den egentliga talmanstrion. Detta ifall Rinne blir vald till statsminister. Ifall man inte väljer Rinne som statsminister sitter han kvar som talman.

Rinne har meddelat att han på fredag klockan tolv kommer skicka ut de viktigaste frågorna vad kommer till regeringsprogrammet till alla riksdagsgrupper. Grupperna kommer sedan att ha tid på sig fram till valborgsmässoafton att svara på frågorna. Efter det samlar Rinne riksdagsgruppernas ordförande till diskussion.

Rinne har meddelat att han gärna ser att regeringen kan påbörja sitt arbete i slutet av maj.

Senaste nytt