Osunda matvanor orsakar miljontals dödsfall årligen

En ny undersökning visar att dåliga kostval orsakar vart femte dödsfall

 En studie publicerad på onsdag i den medicinska tidskriften The Lancet , visar att 11 miljoner dödsfall år 2017 orsakades av en dålig kost. Enligt studien kunde en global förbättring av matvanor förhindra vart femte dödsfall.  

Studien involverade 195 länder runt om i världen och pågick mellan åren 1990 och 2017. Den inverkan som olika kostfaktorer hade varierade mellan länderna, men överlag orsakades flest dödsfall av en för stor konsumtion av salt och ett för litet intag av frukter och fullkorn.   

Enligt studien orsakar dåliga matvanor fler dödsfall än till exempel tobaksrökning. Dödsfall kopplade till kost orsakas ofta av hjärt- och kärlsjukdomar, som kan bero på, eller förvärras, av kraftig övervikt. 

Enligt studien konsumerades mycket mera kött, salt och sockriga drycker än vad som anses optimalt. Av olika åldersgrupper drack unga vuxna mest sockriga drycker. Annars var intaget av ohälsosamma livsmedel störst bland medelålderspersoner.  

I diskussioner om kost har socker, sodium och fetter stått i rampljuset under de senaste årtiondena. Resultaten i studien påvisar ändå att en hälsosam kost inkluderar alla näringsgrupper. Det är alltså viktigast att satsa på en innehållsrik helhet. 

I undersökningen påpekades även att ohälsosamma matvanor ofta beror på ekonomiska ojämlikheter. Dåliga kostval kan alltså bero på fattigdom. 

När vi frågade unga vuxna om de funderade över sina matvanor ur ett hälsoperspektiv svarade de flesta att de försöker äta mångsidigt och tillräckligt ofta. En del menade också att de försöker minska på köttet och äta mycket grönsaker.  

 

Källa: The Lancet & Helsingin Sanomat

Senaste nytt