test

Provocerande bilder på Kiasma

Iiu Susirajas utställning Torr Glädje på Kiasma bryter mot normer och kliver över kulturbundna gränser.

Utställningen exponerar fotografier och kompletteras av 24 korta videor som är minst lika absurda som fotografierna.

I bilderna och videorna uppträder Susiraja själv, tillsammans med olika föremål. Verken är humoristiska i sin absurdhet. Susiraja använder föremålen på ett felaktigt sätt i konstverken, bland annat har hon i ett foto virat kedjor av korv runt sina vrister. I ett av fotografierna står hon med ett toalettlock runt halsen.

— Utgångspunkten i min konst är föremålen, berättar Suviraja i en video som visas på utställningen.

Hon menar att hon inte bakar in budskap i sina verk, utan att föremålen är det viktiga. Konstnären berättar att hon inte ens själv är helt säker på vad bilderna avspeglar.

Konstverken bryter normer på ett nästan provocerande sätt. Bilderna och videoklippen väcker känslor av obehag och förvirring. Man frågar sig varför vi reagerar så starkt på annorlunda beteende.

I självbilderna möts åskådaren av konstnärens uttryckslösa blick som stirrar stint genom ramarna. Blicken talar om att Susiraja inte bryr sig om de normer som är kopplade till föremålen. Hon gör som hon själv vill.

Ett mål för fotografierna var att våga uppträda i underkläder

Fotografierna i utställningen är tagna under en period på mer än tio år.

Bilderna är väldigt stillsamma och känns privata. De är tagna med självutlösare. Konstnären arbetar ensam hemma, i hotellrum eller nuförtiden också i sin studio.

— Jag tror att mitt arbete har rört sig i en mer surrealistisk riktning nu då jag har ett arbetsrum och flera föremål.

Suvirajas tidigare utställning Vad är jag? ställdes ut i Los Angeles förra året. Där väckte den stor diskussion kring skönhetsnormer.

— Ett mål för fotografierna som jag gjorde för utställningen i Los Angeles var att jag skulle våga uppträda i underkläder. Det var inte så enkelt för mina underkläder är ganska hemska.

Torr glädje går att se på Kiasma till den 28 Juli.

 

Senaste nytt