Skärpt vapenlag i Nya Zeeland kan kosta upp till 300 miljoner

På tisdagen röstade parlamentet i Nya Zeeland för en skärpt vapenlag i landet. Omröstningen ägde rum ca två veckor efter terrordådet i Christchurch, som totalt krävde 50 människoliv. Lagen skulle förbjuda halvautomatiska vapen.

Lagförslaget går ut på ett statligt återköp av halvautomatiska vapen. Ägarna av dessa vapen skulle enligt lagförslaget ha tid till september 2019 att lämna tillbaka vapnen, och därefter kompenseras. Kompenseringen kan kosta upp till 300 miljoner NZD, säger landets vice premiärminister Winston Peters.

Av 120 röster i parlamentet var det endast en som röstade emot förslaget. Rösten emot lagförslaget kom från högerpartiet ACT, som endast har en plats i parlamentet. Ett initiativ mot lagförslaget har redan fått 15 000 underskrifter av landets medborgare.

I Nya Zeeland krävs det licens för kunna köpa vapen, men dessa behöver inte registreras vid inköp. Det här innebär att det är svårt att avgöra hur många vapen det förekommer i landet.  

Premiärministern Jacinda Ardern har fått mycket beröm över hur hon hanterat situationen efter terrordådet. Inom ett dygn meddelade hon att vapenlagarna i landet skulle skärpas. Lagförslaget kommer ännu att genomgå två omröstningar innan den kan träda i kraft.

Källa: CNN

Senaste nytt