test

Stor minskning i antalet dödsstraff

Amnesty International har nu publicerat sin årliga rapport om dödsstraff. Den globala minskningen är anmärkningsvärd.

Över hela världen minskade antalet avrättningar med 31%. Antalet är det lägsta på ett decennium. Enligt Kumi Naidoo, generalsekreterare för Amnesty International, påvisar minskningen att flera länder har börjat ändra på sitt tillvägagångssätt och insett att dödsstraffet inte är en bra lösning. Naidoo berättar också att det skett en anmärkningsvärd minskning av dödstraff i flera länder där uträttningar är som mest återkommande. Enligt honom tyder det här på en förändring i inställningen till dödsstraff.  

I en del länder ökade ändå antalet avrättningar. Bland dem är Japan, USA, Sydsudan, Belarus och Singapore. I Thailand utfördes den första avrättningen sedan 2009.  

I Kina utfördes flest avrättningar. Näst på listan var Irak, Vietnam, Iran och Saudiarabien.  

Statistiken uppskattar antalet avrättningar som man känner till globalt. Endast i Kina är siffran klassificerad som en statlig hemlighet. Antalet avrättningar i Kina har uppskattats vara flera tusen.  

— Jag uppmanar er att aggera modigt och sluta med den här motbjudande formen av straff, säger Kumi Naidoo. I sitt uttalande riktar han sig till de länderna där dödstraff än i dag utförs.

 

Källa: Amnesty International

Senaste nytt