Stor sannolikhet för SAS-strejk

Strejken, som sannolikt inleds vid midnatt natten mot fredag, påverkar ändå inte majoriteten av avgångarna från och till Finland.

Konflikten handlar om ett nytt kollektivavtal, och piloterna är till exempel intresserade av bättre löner än i nuläget. Medlingen mellan de samlade skandinaviska pilotföreningarna SPG och arbetsgivarorganisationen Transportföretagen pågår ännu idag. Hittills ser det ändå ut som om de två parterna är långt ifrån en gemensam lösning.

Strejken påverkar närmare 1500 piloter som flyger för SAS. Strejken gäller ändå inte de flyg som flygs av underleverantörer till SAS, som till stora delar handlar om regionala flyg. Bland annat flygen från Åbo, Vasa, Uleåborg och Tammerfors flygs av underleverantörer till SAS, och påverkas således inte av strejken.

Presschef Freja Annamatz säger åt Yle att det lönar sig att leta upp information om sitt eget flyg på SAS hemsidor, för att försäkra sig om att flyget går. Ifall ditt flyg inte flyger har du rätt att boka om flyget kostnadsfritt.

Källa: Yle, SAS

Senaste nytt