test

Svensk-israelisk farkost väntas landa på månen ikväll

Den israeliska farkosten Beresheet ska landa på månen ungefär klockan 22 idag. Farkosten är resultatet av ett samarbete mellan SSC, Swedish Space Corporation, och det israeliska bolaget SpaceIL.

Beresheet har färdats i jordens, och senare månens, omloppsbana sedan februari.

– Det går att ta sig direkt till månen, men genom att ligga i omloppsbana, slungas ut och sedan fångas in av månens dragningskraft sparar vi väldigt mycket bränsle, berättar Linda Lyckman vid SSC.

Efter att Beresheet väl har landat på månen kommer farkosten att genomföra flera olika mätningar. För att göra detta måste den dock genomgå en komplicerad landning. För tillfället färdas i farkosten i månens omloppsbana och närmar sig konstant dess yta. När den är fem meter från månens yta kommer den att falla ned. Att landa på månen är lättare att landa på jorden på grund av den lägre dragningskraften. Månens ojämna yta kommer att göra landningen svår, enligt Lyckman.

Landningen symboliserar det första steget i Israels strävan att bli större aktörer inom rymdforskningen. Projektet har kostat ungefär 100 miljoner dollar och har finansierats privat.

Källa: TT

Senaste nytt