Svenska artister vill bojkotta Eurovisionen

Svenska artister och kulturarbetare har i protest skrivit under en petition för att bojkotta Eurovision song contest som i år hålls i Israel. De har hittills samlat in 171 namn.

”Så länge Israel med sin apartheidpolitik förnekar palestinierna deras grundläggande mänskliga rättigheter, så länge måste vi avstå från israeliskt deltagande i kulturutbyten.”

Enligt de som har skrivit under döljer Eurovisionen brotten mot det palestinska folket och stöder apatheidpolitiken genom att normalisera och ta bort fokus från problemen som råder i området.

Så länge Israel med sin apartheidpolitik förnekar palestinierna deras grundläggande mänskliga rättigheter, så länge måste vi avstå från israeliskt deltagande i kulturutbyten, skriver artisterna och kulturarbetarna i sitt upprop enligt Aftonbladet.

Den 16 maj 2018 hade även 17 000 namn samlats in för att uppmana det isländska statliga tv- och radioföretaget RÚV att  bojkotta Eurovisonen, enligt SVT. Idag har skrivelsen 27,500 namn. Det finns också ett liknande upprop från September 2018 där artister och kulturarbetare av internationell bakgrund har undertecknat en skrivelse för att bojkotta eurovisionen, uppger The Guardian.

Palestinierna kämpar ännu för sina rättigheter och inga lösningar på konflikten finns i sikte.

Källor: Aftonbladet & The Guardian & SVT & change.org 

Senaste nytt