USA hämnas på EU med dyrare ost, vin och helikoptrar

USA:s handelsrepresentant har lagt fram en lista över varor som beläggs med strafftullar.

USA hotar att införa strafftullar mot EU på en stor mängd varor på grund av EU:s stöd till Airbus. USA hävdar att Airbus subventionerna skadar amerikansk industri, värt nästan 10 miljoner euro. EU bestrider detta påstående och anklagar USA för att ha stött Boeing på samma sätt.

USA:s handelsrepresentant har lagt fram en lista över varor som beläggs med strafftullar. Det är bland annat produkter som kommersiella flygplan, flygplansdelar, mjölkprodukter och vin. Handelsrepresentanten säger att de planerade höjda tulltarifferna är i kraft tills EU och USA når en överenskommelse om att alla subventioner för stora civilflygplan slopas.

Både EU och USA har kontaktat Världshandelsorganisationen (WTO), som har slagit fast att de båda har stött sin egen flygplansindustri med flera miljarder euro. Den utdragna handelstvisten mellan USA och EU har pågått sedan 2005 och räknas som ett av WTO:s mest komplicerade ärenden. WTO ska ännu granska USA:s motiveringar för de nya tarifferna innan den slutliga listan av varor som beläggs med strafftullar läggs fram i sommar.

 

Källa: Ekuriren, Yle

Senaste nytt