Världens största flygplan flög för första gången

Flygplanet Stratolaunch är inte till för passagerartrafik utan för att skjuta upp satelliter. Förutom den anmärkningsvärda storleken på planet har det även ett speciellt utseende.

Flygplanet är 72,5 meter långt och längden mellan vingspetsarna är 117 meter. Stratolaunch har dessutom sex stycken motorer samt dubbla flygplanskroppar som sammanfogas med vingen mellan kropparna.

Stratolaunch är tillverkat av kolfibermaterial istället för aluminium och är byggt för att, i luften, fungera som en avfyrningsramp för satelliter. Flygplanet ska främst erbjudas till Nasa och den amerikanska militären men det är också möjligt för privata företag att använda sig av Stratolaunch.

Den första flygfärden var över två timmar lång och ägde rum över Mojaveöknen. Under den första flygfärden nådde planet en höjd på 4500 meter.

Källa: nyteknik.se, omni.se, cnn.com

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!