Wikileaks grundare Julian Assange gripen i London

Julian Assange, som befunnit sig i asyl på Ecuadors ambassad i London, har nu blivit gripen av Londons polis.

Efter att Assange sju år sedan skulle bli arresterad för sexbrottsanklagelser i Sverige fick han asyl av Ecuador. Ecuadors regering har nu dragit tillbaka Assanges asyl på grund av hans upprepade överträdelser mot internationella lagar och förordningar, enligt Ecuadors president Lenin Moreno. Efter att hans asyl blev upphävd blev polisen inbjuden till ambassaden av Ecuadors ambassadör, varefter Assange blev gripen. Enligt ett pressmeddelande utgivet av Metropolitan Police har han blivit arresterad på grund av att han vägrade överge sig till domstolen år 2012. Han befinner sig för tillfället under arrest i centrala London och skall stå framför domstolen i Westminster Magistrates’ Court inom kort.

Assange är en av grundarna till den kontroversialla föreningen Wikileaks som offentliggör hemliga och privata dokument och filmer. Organisation är känd för avslöjanden som British National Partys medlemslistor, korruption i Tunisien och en videofilm som visade en amerikansk helikopterattack mot civila i Bagdad.

Uppdatering, 14:44: Enligt ett pressmeddelande utfärdat av den brittiska polisen har USA bett om att få Assange utlämnad.

Källor: Metropolitan Police, BBC, Reuters

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!