“But you’re from Finland, you can’t be cold!”

Text och bild: Jessica Björklöf

Om jag ska beskriva min vistelse i Utrecht med ett ord, en aktivitet och ett objekt på samma gång skulle det utan tvekan vara min cykel. Det kan lätt gå veckor utan att jag använder någon annan form av transportmedel. Det sägs att det finns fler cyklar än invånare i Nederländerna. Garanterad sanning. När jag inte sitter på min egen cykel är jag rentav livrädd för de övriga cyklisterna. Så många är vi.

Utrecht som stad påminner om ett mindre Amsterdam. Här finns små vackert dekorerade radhus som står uppradade längs de slingriga vägarna, formade enligt kanalerna. Här finns kaféer och lunchrestauranger av alla olika slag, terrasser, parker, pubar och klubbar. Allt inom cykelavstånd. Perfekt. Bland det mest underhållande jag upplevt hittills är karnevalen i Maastricht i slutet av februari. Alla, och då menar jag verkligen alla, var ute på gatorna i färggranna kläder. Jag såg tvååringar dansa tillsammans med sina föräldrar på en utomhusscen. Tonåringar och gamlingar som njöt av musiken och paraden. Hela staden var en enda fest.

Utbyterkorrespondenten på festival i Maastricht.

Att bo med 11 rumskompisar har varit ett äventyr i sig. Jag bor i ett bostadsområde menat enbart för studerande. En av byggnaderna här är till för oss utbyteselever och den rymmer 88 personer. Förutom att jag delar kök och badrum med 11 personer, delar jag även rum med en tjej från Belgien. Lite orolig var jag i början förstås, men redan efter de första dagarna insåg jag och resten av gänget att det kommer gå hur bra som helst. Vi kommer från världens alla hörn, ändå från Australien till USA och Vietnam, och vi har under de två första månaderna byggt upp vår gemensamma vardag här. En härlig mix av alla kulturer och tidtabeller. Det ordnas förstås olika evenemang för utbytesstuderande från högskolans sida, men jag har ändå upplevt att jag trivs bäst i sällskap av mina rumskompisar, eller andra jag träffat via någon av dem.

De som haft störst inverkan på min vardag är spanjorerna. Jag bor med tre stycken, och eftersom de skrattar åt mig då jag vill äta middag kl 18, har jag helt enkelt gett upp och vant mig vid lunch kl 14 och middag närmare 20. Tidig middag är det ändå, då de äter kring 22 ibland. En annan grej jag som finländare fått höra här är att jag inte får frysa: “But you’re from Finland, you can’t be cold!” Nej precis kära ni. Eftersom Finland är ett nordiskt land är vi inte kapabla att känna kyla. Endast i minus 30. Just det. Har även fått förklara varför jag talar svenska, att vi nog får uppleva sommar i Finland, och var på kartan vi befinner oss. Viktiga saker.

Mitt utbyte har gett mig möjligheten att resa billigare inom Europa. Har besökt Hamburg, Berlin, Edinburgh, och en liten belgisk stad, Brugge. Måste säga att Edinburgh, och Skottland i allmänhet verkligen gjorde intryck på mig. Fick se gator där J.K. Rowling tog inspiration till sina Harry Potter böcker och omringa mig av den mäktiga skotska historien då vi besökte slottet som tornar upp ovanför staden. Känner mig så lyckligt lottad då jag är omringad av så många vackra städer här. Har även lyckats klämma in en del resande inom Nederländerna. Måste ju ta chansen då den finns.

Att endast få spendera tre månader till i den här staden känns inte tillräckligt. Det är länge sedan jag längtat så innerligt efter något som jag längtade efter Utrecht. Redan då jag inledde mina studier i Helsingfors visste jag med säkerhet att jag vill prova studera någon annanstans vid något skede. Mitt utbyte så här långt har varit fantastiskt. Efter lite på två månader känns det som hemma. Egentligen kändes det så redan efter den första veckan. Det är helt enkelt något med atmosfären som ger en känsla av hemtrevlighet. Det som tröstar mig är ändå att Utrecht inte innebär en lång flygresa från Helsingfors. Jag kan alltid komma tillbaka.

Senaste nytt