Vi träffas på ett av Karis mest besökta kaféer. Klockan är lite före 15 och dörren står sällan stängd en längre stund. Precis på avtalad tid stiger hon in, Emilia Ekström, deltagare i The Voice of Finland 2013. Blott 18 år gammal tar hon Finland med storm och slutar på en hedervärd andra plats i tävlingen.

– Det var den roligaste saken jag gjort i mitt liv, säger Emilia Ekström. Hon berättar att hon inte riktigt visste vad hon gav sig in på när hon valde att söka till tävlingen, då endast 17 år gammal.

Emilia Ekström berättar att när man anmäler sig till tävlingen är ett av kraven att man signerar ett kontrakt med skivbolaget Universal Music. Det här innebär i praktiken att om någon efter tävlingen vill skriva kontrakt med en artist så har Universal Music förtur. Men trots den goda slutplaceringen i tävlingen så ville skivbolaget inte fortsätta sitt kontrakt med henne.

– Efter det här tog finska låtskrivare kontakt. De skickade demor och tyckte att jag hade en fin röst som skulle passa till deras låtar, säger hon.

Kontraktet med en finsk låtskrivare ledde till tre finska singlar. Emilia Ekström berättar att det var en väldigt lång arbetsprocess från det att hon hörde demon till att hon hade satt sin egen stil på låten.

– Tolkning av texter är väldigt viktigt för mig, det vill säga att veta vad låttexten handlar om. När jag fick demor av låtskrivare så var det också viktigt för mig att texten skulle kännas rätt. Jag är av den åsikten att ska jag göra musik så ska det komma från mig, säger hon.

”Man ska fokusera på vad man är och inte på vad man borde vara”

Utmattning, stress och utseendefixering är termer som ibland kan förknippas med artisteri. Den gemensamma nämnaren för dessa termer är ofta att det ställs för höga krav. Emilia Ekström tror att kraven beror på genren och hur högt upp på karriärstegen man har nått.

– Jag har inte personligen blivit påtvingad något som jag inte vill. Men det kanske har med min personlighet att göra. Jag är alltid ganska genuin vilket kanske har lett till att ingen har försökt pusha på mig någonting, säger hon.

Är det viktigt med bra psyke och mental hälsa i artistbranschen?

– Man måste ha ett sjukt bra psyke, speciellt i musikalbranschen där alla bedömer dig. Man kan få väldigt många nej innan man får ett ja, men alla de nej jag får gör mig inte dålig. Man måste komma ihåg att det viktigaste är en själv, vad som än händer så har man sig själv, säger Emilia Ekström.

Emilia Ekström i Karis

Hon tillägger att om man inte kommer upp till kraven som någon har på en så betyder det inte att man är dålig, utan att man inte passar in på förväntningarna. Emilia Ekström betonar även vikten av att tävla endast mot sig själv.

– Man ska fokusera på vad man är och inte på vad man borde vara, säger hon.

 Idag är musikalartist målet för Emilia Ekström som har tillbringat det senaste läsåret på musikallinjen i Lärkkulla i Karis. Trots att hon först nu börjat studera har hon redan hunnit vara med i några musikalproduktioner, nämligen Sound of music på Raseborgs sommarteater, musikteatern 18 på Karelia i Ekenäs och Dinnershow i Åbo.

– På musikalutbildningen fick vi konkreta verktyg som till exempel hur man fångar publiken. Vi lärde oss också massor med teknik, bland annat hur man hanterar sina känslor.

Emilia Ekström berättar att hon till hösten har sökt till flera skådespelarutbildningar, bland annat i Göteborg och Umeå, och tillägger att hon skulle vara väldigt nöjd med en studieplats. Trots den mångsidiga musikkarriären är hon även på slutrakan med sina logopedistudier. Hon har bara sin pro gradu-avhandling kvar att skriva samt några få studiepoäng, men skolarbetet har också det fått vänta lite på grund av musikalutbildningen.

– Jag är glad att jag sökte till musikalutbildningen först nu. Jag är inte längre den naiva flickan utan jag förstår mycket mer av livet. Jag har ett djup i allt jag gör, berättar Emilia Ekström.

Hon uttrycker också vikten av att vara trygg i sig själv innan man ger sig in i en bransch.

Avslutningsvis berättar Emilia Ekström att medverkan i tävlingen The Voice of Finland verkligen var en möjlighet man bara får en gång i livet. Hon säger att deltagandet i tävlingen är en upplevelse som ingen kan ta ifrån henne och att hon saknar att få stå på en stor scen.

– Jag saknar också att få arbeta med proffs och att allt arbete fungerade med produktionen. Men jag har nog också jobbat med begåvade människor efter det här, avslutar hon.

Emilia Ekström

  • Favoritmaträtt: Tortilla. Jag älskar mat och har så många favoriter men jag väljer tortilla eftersom det går att variera på så många olika sätt.
  • Favoritlåt att uppträda med: ”Fix you” av Coldplay
  • Om du skulle få uppträda med vem som helst, död eller levande, vem skulle det vara? Ben Platt
  • Favoritmusikal: Rent, The last five years, Dear Evan Hansen. Jag trodde jag hade koll på musikaler men det visade sig att jag inte har det, därför måste jag välja tre stycken.
  • Drömresemål: Nya Zeeland
  • Vad gör du om fem år? Då är jag färdig musikalartist och jag har fått mitt första jobb på en professionell teater.

Låten ”Hem igen – kotiin taas”

Emilia Ekström var med i produktionen av låten ”Hem igen – kotiin taas” som var en del av Finlands 100-årsjubileum. Sångare är förutom Emilia Ekström också artisterna och västnylänningarna Clarissa, Mikko Sipola och Joseph.

– Jag tycker om att låten är tvåspråkig. Dessutom är låten inte alls tvingat tvåspråkig utan växlingen mellan språken fungerar väldigt smidigt, säger Emilia Ekström och tillägger att hon tycker att tvåspråkighet är väldigt viktigt.

– Det här är en av alla produktioner som jag är stolt över att ha bidragit till. Jag är stolt över att mitt ansikte syns i den här produktionen, säger hon.