Bild: Pixabay/Free-Photos

– Den största ekoboven är energi, säger Rejström. Hela 80 procent av alla utsläpp kommer från energi som inkluderar värme, el och bensin.

Rejström berättar att om man vill minska på någon av energibovarna, är elen lättast att göra något åt. Det är enkelt eftersom det redan finns metoder där man producerar el utan att för mycket utsläpp kommer ut, till exempel solenergi och vindkraft. Värme är svårare att påverka än el. Geotermisk värme är en metod som växer varje år men den släpper ändå ut koldioxid vid tillverkningen. Bensin är svårast att göra något åt eftersom vi inte kan tillverka bensin utan att det släpps ut koldioxid i nuläget. Just nu har vi för lite biomassa för att tillverka biodiesel men forskningen går hela tiden framåt.

I Finland gör det en skillnad att sluta flyga

Flygplan är en känd miljöbov. Men Rejström berättar att endast 20 procent av världens befolkning någonsin har flugit och att hälften av dem, det vill säga 10 procent flyger ofta. Av hela världens utsläpp kommer tre procent från flyg.

Trots att flyg är en stor miljöbov är passagerarfärjor och bilar hack i häl med koldioxidutsläpp. Ett undantag är passagerarfärjor som går med LNG (liquefied natural gas) som är en sorts flytande naturgas. Att åka bil ensam släpper ut mer koldioxid än passagerarfärjor procentuellt, därför ska man samåka så mycket det går. Tåg i sin tur släpper inte ut några som helst utsläpp under transporten och rekommenderas av Rejström.

Amanda Rejström, VD för Spark Sustainability
Bild: Johanna Rosenlew

Hur mycket påverkar man om man som enskild person slutar flyga?

– I Finland påverkar det mycket eftersom finländare flyger mycket i proportion till många andra länder. Redan om man minskar med en flygtur om året så minskar det mycket på utsläppen, säger Rejström.

Man kan konstatera att största problemet idag är transportsektorn eftersom den är svår att göra något åt. Om man skulle vilja skapa en hållbar och miljövänlig trafik skulle det krävas ny infrastruktur och dragning av nya elledningar.

– Finland har större utsläpp än det globala medeltalet. En av orsakerna är att vi bor i norr, vilket betyder att vi behöver mer energi för att värma upp våra hem. Dessutom använder vi bilar väldigt mycket, orsaken till detta är att Finland är ett rikt land, säger Rejström.

Amanda Rejströms klimattips:

  1. Undvik korta flygresor. Ju kortare resor, desto mer utsläpp. Starten och landningen är en stor del av utsläppen
  2. Kolla om du har grön el hemma. Om inte – byt! Det tar inte lång tid.
  3. Ät vegansk mat
  4. Ta tåget
  5. Samåk om ni tar bilen