test

Janne Grönroos och en komediklubbs framväxt

Top Floor Comedy är en nybörjarklubb för ståuppkomik i Helsingfors. Programledaren och komikern Janne Grönroos är stolt grundare till klubben och berättar att idéen helt enkelt föddes efter att han insett att det inte finns liknande klubbar i Svenskfinland.

Med övertygelsen om att det nog måste finnas roliga finlandssvenskar skred han sedan till verket och premiären för Top Floor Comedy var i februari.

Grönroos hade alldeles rätt. Det finns roliga människor i Svenskfinland. Publik finns det också. Komikerna kommer från alla vrår. En del har tidigare uppträtt på finska, andra har uppträtt i Sverige och somliga uppträder för första gången. Det är omkring tio komiker som hinner uppträda varje klubbkväll.

– Jag förväntade mig typ 30 personer i publiken, men klubben har varit populär. Förra gången var puben full redan klockan 18, trots att evenemanget börjar 19.30. Det var så fullt att det fysiskt inte rymdes in fler människor.

Nyckeln till framgången för komediklubben är att det helt enkelt inte funnits något liknande tidigare. Tidigare var man tvungen att betala för dyra biljetter för att se på redan etablerade komiker, men inte längre. Publiken uppskattar att hinna se fler komiker och därför har konceptet med korta set fungerat bra.

Grönroos är överraskad av hur många som vill uppträda. Klubben är full med bekanta ansikten men det tycks inte störa varken Grönroos eller de andra komikerna.

– Visst kan det vara lite stressigt med nära vänner i publiken. Nära vänner ser på mig hur det går, jag kan inte fejka för dem. Att uppträda för bekanta är däremot bara skojigt.

Grönroos bor halva veckan i Sverige. Där är nybörjarklubbar vanliga inom ståuppkomik. Det finns exempelvis klubbar där du kan uppträda så ofta som fyra dagar i veckan.

När han själv var nybörjare var han tvungen att öva inför betalande publik, eftersom det inte fanns något liknande i Svenskfinland då. Han påpekar att man ogärna testar nytt material inför folk som betalat för att se en, dem vill man ju bjuda på sitt inövade material.

– De har tur, de jävlarna, dagens rookies får träna gratis! Skrattar Grönroos.

Det som alltid går hem inom stand up, både i svenskfinland och i Sverige, är att späda på stereotyper. Man måste kunna skämta på sin egen bekostnad.

Efter många år i underhållnings- och radiobranschen är Grönroos lite av en offentlig person i Svenskfinland, men då han uppträder i Sverige vet ingen vem han är. Det är en helt annan sak att uppträda där. Statusmässigt är han långt ner i hierarkin.

– När jag sedan uppträder här i Svenskfinland blir det lätt så att jag måste skämta om mig själv, för att folk vet vem jag är.

Det svåraste med ståuppkomik är enligt Janne Grönroos att hitta på något roligt.

–Det är ju också bra om andra tycker du är rolig, menar han.

Något Grönroos själv har svårt med är att vara rolig även då man inte är glad. Man måste leverera sina skämt oberoende av hur man mår.

Som komiker är det väldigt viktigt att få sin publik att känna sig trygg. Folk skrattar då de är trygga, och ifall komikern inte är trygg i sin roll märks det hos publiken. Det kan ta sig uttryck i att folk skrattar vid fel tidpunkt eller inte skrattar alls.

Du måste också fundera på vem du vill underhålla, ett fåtal eller ett flertal. Grönroos själv vill underhålla så många som möjligt och försöker därför köra med sådana skämt som går hem hos en bredare publik.

I och med succén har Grönroos visserligen tänkt på att göra klubben större, trots att han inte ännu har konkreta planer för det. Han han påpekar däremot att en av fördelarna med klubben som den är nu, är just det begränsade utrymmet och den familjära stämningen.

– Trots att många uppträder för första gången är nivån jättehög och skämten överraskande bra! Folk har nog övat i smyg, säger Janne Grönroos.

Den 22 maj ordnas nästa Top Floor Comedy på puben O’Learys i Forum i Helsingfors.

Text: Josefin Flemmich

Senaste nytt