test

Våga må blått

På Ateneums innergård kan man under den här veckan besöka installationen Sound-on. Installationen uppmanar gästerna till att stanna upp och fundera på hur samhället ofta osynliggör depression och lämnar de lidande ensamma. Artisterna bakom kampanjen är Ava Imogen Grayson, Alex van Giersbergen och Marloes van Son. Installationen har gratis inträde och är öppen fram till söndag.

Innergården är klädd i färgen blå. Färgen är rå och sensationell, till skillnad från ljudet som är mjukt och stillsamt. Den dimmiga och svävande akustiken skapar en atmosfär som utvecklas efter individens enskilda känslotillstånd. Det är svårt att stiga in i lokalen utan att bli berörd, ljudet tar över och gör sitt. Musiken producerar ett unikt utrymme och strävar till att skapa gästens upplevelse genom att välkomna negativa känslor och därefter låta dessa mötas kollektivt.

Bild: Tara Nyberg

Sound-on står för öppenhet, medkänsla och solidaritet. Vi sätter på ljudet och talar om det som ofta förblir osagt. Melankolin är tillåten här, men färgen blå representerar så mycket mer är sorg och depression. Blåheten är vibrerande, ren och friande.

Mental ohälsa är fortfarande stigmatiserat och förknippat med skam och ensamhet. Vi bemöter sällan sjukdomar som depression tillsammans, utan förminskar dem framför andra och lider i avskildhet. Medvetenhet kring ämnet är viktigt, eftersom seriösa fall av depression kan vara dödliga.

I Finland är det svårt att få hjälp och effektiva politiska medel krävs för en förbättring. För stunden tar det åtminstone 7-12 månader för att få rehabiliterande psykoterapi, och ibland också längre. FPA:s ersättning för psykoterapin är dessutom starkt kopplad till individens arbetsförmåga, vilket leder till att låginkomsttagare i arbetslivet sällan har råd att söka hjälp. Ett terapibesök utan FPA:s ersättning kostar vanligtvis mellan 90-110 euro.

Ett medborgarinitiativ för garanterad försnabbning av terapin i Finland samlar underteckningar för tillfället och har redan uppnått över 19 000 underskrifter.

Lyssna på ett klipp från installationen nedan.

Källa: Kansalaisaloite.fi

Senaste nytt