”Jag är företagare för att ingen vill anställa mig” – olika syner på entreprenörskap

Vad har en upptäcktsresande, en vd, en hjärnskadepatient och en doktorand gemensamt? Den gemensamma nämnaren för dessa personer är att de alla kommer att tala i den första upplagan av START Tales.

START Tales är en paneldiskussion kring entreprenörskap, organiserad av START Helsinki. Alla fyra kommer att berätta om deras upplevelser och intryck till de gäster som kommer att samlas i Hanken, den svenska handelshögskolan i Helsingfors.

START Helsinki är en del av START Global, en entreprenörskapsorganisation med sitt huvudsäte i St. Gallen i Schweiz. Organisationen har flera avdelningar runtom i Europa. Målet med dessa är att bygga ett nätverk av människor, främst studerande, med ett intresse för entreprenörskap. Den finska avdelningen, START Helsinki, grundades under hösten 2019. START Helsinki består för tillfället till största delen av studerande från Hanken Svenska Handelshögskola.

Kvällen börjar med drinkar och mingel i Hankens foajé. Därefter kommer kvällens gäster att få höra fyra spännande föredrag från fyra spännande gäster; Liinus Hietaniemi, Robson Lindberg, Julia Wrede och Patrick Degerman.

Sara Käld, medlem i START Helsinki. Bild: Walter Lüttge

Temat för diskussionen är ”Different angles of entrepeneurship”, alltså olika synvinklar på entreprenörskap. Sara Käld fungerar som medlem i START Helsinki och är ansvarig för paneldiskussionen. Hon hoppas att de ska kunna visa entreprenörskap från ett bredare perspektiv.

– Det kommer inte vara teoretiskt entreprenörskap utan mera handla om hur alla kan ta del av det, säger Käld.

Det är den första gången som Käld och hennes team organiserar START Tales men planen är att det kommer att bli ett årligt återkommande evenemang.

Patrick Degerman på toppen av Mount Suomi. Bild: Pekka Ojanpää

Patrick Degerman, mera känd som Pata, kallar sig själv en extrem entreprenör. Under de senaste tjugo åren har han organiserat och deltagit i en stor mängd olika expeditioner runtom i världen. I genomsnitt blir det ungefär två expeditioner per år. Enligt hans egen räkning har han varit besökt Nordpolen 45 gånger och Sydpolen sju gånger. Han har besökt djungler och öde öar, han har bestigit berg. Nio av de platser som han har rest till hade aldrig förut blivit utforskade. Han har också varit den första som bestigit vissa bergstoppar, och då fått äran att namnge dessa toppar. Degerman har bestigit ett flertal berg och således satt Mount Sisu, Mount Finland och Mount Patapata på världskartan.

För tillfället förbereder sig Degerman på expeditioner till Grönland.

Man skulle kunna tro att Degermans kunskaper störstadels sträcker sig från klättrings- till snöskor, men då har man dock fel! På START Tales kommer han att diskutera organiseringen av hans äventyr, hur han får allting att fungera. Att organisera en expedition är inte bara att välja ett mål, kasta på en tjock jacka och en ryggsäck och att fara dit. Hela kalaset måste finansieras och planeras in i minsta detalj. Utrustningen som man tar med sig måste planeras enligt målet och årstiden. Man är tvungen att hitta finansiärer och organisera marknadsföringen.

Degermans första expedition till Antarktis, år 1996, tog sex år att planera och organisera. Under denna tid lärde sig Degerman mycket. Det är alltså inte endast människor som är intresserade av entreprenörskap som kan lära sig något av Degerman, alla som besöker evenemanget kan finna något som intresserar dem.

– Lov, budget, marknadsföring, vi hade ingen aning. Det var svårt men intressant, säger Degerman.

Robson Lindberg, bild: Walter Lüttge

 

Robson Lindberg är 33 år gammal och bor i Helsingfors. För tre år sedan, under en ishockeymatch, blev han tacklad och landade med huvudet mot isen. Han var medvetslös i tre minuter. När han besökte sjukhuset kunde de inte fastställa något större problem där de sa att allt var ok och att han skulle gå hem och vila. Ett par veckor senare fann han sig själv på Universitetsgatan och visste varken vem han var eller vart han var på väg. Efter ett till sjukhusbesök hittade man åtta hål i Lindbergs hjärna och fastställde diagnosen svår till medelsvår hjärnskada.

– Jag heter Robson Lindberg och jag är världens bästa hjärnskadepatient, säger Lindberg i ett besök hemma i hans lägenhet i centrala Helsingfors.

Hjärnskadan har påverkat Lindberg avsevärt. Han har konstant ont, han kan inte sova utan medicin och han kan inte vakna utan medicin. Han måste sova 10 – 14 timmar per natt. Om han arbetar på sin dator måste han sluta efter en och en halv timme för att gå och lägga sig. Han har alltid på sig en skärmmössa och solglasögon då han är väldigt ljusskygg. I hans lägenhet löper det hela tiden musik.

– Jag lyssnar hellre på musik än på tinnitus, säger Lindberg.

Trots alla komplikationer lever Lindberg ett aktivt liv. Varannan dag cyklar han, varannan springer han. Han bedriver ett bolag och har en podcast, W8Podcast, med en kompis. Förra året agerade han som expertkommentator på Ironman Lahtis samt Ironman Tallinn. Hans passion är sporten som har varit en röd tråd genom hans liv. Lindberg beskriver sporten som något som både har gett honom liv och i ett skede även tagit det ifrån honom. Han äger även ett aktiebolag.

– Jag förstår inte människor som en dag vaknar och vill bli företagare. Jag är företagare för att ingen vill anställa mig, det är ”means to an end”, säger Lindberg.

På Start Tales kommer Lindberg att tala om sitt liv och hur han ser på saker. Han bestämde sig tidigt att han kommer vara väldigt öppen med sin skada och hur han lever med den. Han understryker dock att det inte kommer att vara ”någon jävla begravning”, Lindberg tycker om att skratta åt sig själv och hoppas att publiken också kommer att kunna göra det.

 

Start Tales går av stapeln den tredje maj, klockan 17. Inträdet är gratis och evenemanget är öppet för alla som vill delta. Då alkohol kommer att serveras finns det dock en åldersgräns på 18 år.

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!