Brexit skjuts upp till slutet av oktober

Storbritannien kommer att fortsätta vara en medlem i den Europeiska Unionen framtill slutet av oktober. Efter en lång förhandling som gick in på onsdagsnatten gav det europeiska rådet ett ordentligt uppskov.

190
Foto: pixabay

Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande, hade hoppats på en längre förlängning och säger att  Storbritannien bör ta denna tid till vara.

Under de senaste veckorna har brexit fastnat i ett slags dödläge då Storbritanniens parlament inte har kunnat enas kring andets utträdande. Parlamentet bestämde dock denna måndag att landets regering var tvungen att be om ett uppskov.

Medlemsländerna i det europeiska rådet skulle gärna ha sett ett längre uppskov, detta blev dock blockerat.

– Datumet den 31 oktober skyddar oss eftersom det är ett avgörande datum före tillsättandet av den nya EU-kommissionen, sade Frankrikes president Emmanuel Macron som var emot ett längre uppskov.

Storbritanniens premiärminister Theresa May siktar ändå på att lämna unionen så snabbt som möjligt.

– Jag kommer inte att låtsas som om de kommande veckorna kommer att bli lätta eller som att det finns ett simpelt sätt för att bryta dödläget i parlamentet, säger May.

Storbritannien är tvunget att hålla ett europaparlamentsval, om detta inte görs måste landet lämna unionen den första juni.

– Det kommer antagligen att hållas ett europeiskt val i Storbritannien – detta kan verka konstigt men regler är regler och vi måste respektera den europeiska lagen, efter det kommer vi se vad som händer, säger kommisionsordförande Jean-Claude Juncker.

Källor: Svenska Yle, BBC