Vad än du gör tappa bara inte vappenkänslan

Många grips av en känsla av att vappen skulle vara annullerad. Faktum är att vappen inte behöver annulleras utan den behöver förändras. Det finns många olika sätt att fira vappen

Det är måndag förmiddag tre dagar före vappen. Jag går runt i Brunnsparken som är nästan tom. Bara en enstaka hundägare går med sin hund i parken. Jag tänker tillbaka på förra vappen då hela Brunnsparken var fylld med olika färgrika tält för olika studentorganisationer. Området var då fyllt med skratt, musik och prat. Det luktade tobak och sprit i luften. Stämningen i parken var fartfylld men samtidigt fridfull. Hela området var så packat med människor att man knappt hittade till sina vänner. En situation som i dagens läge skulle vara ett hot för hälsan.

Brunnsparken kommer att vara ovanligt tomt under valborgsfirandet i år. Bild: Ellen Forsström

Känslan som jag känner då jag går i den öde Brunnsparken är tom och melankolisk. Det känns nästan lika som man skulle längta efter en vän. Längtan efter känslan av något bekant, nära och värmande. 

På grund av de speciella omständigheterna känner jag att känslan av bekanthet har försvunnit. Många vardagliga händelser har förändrats till obekanta. Skolgången via internet, födelsedagsfirandet med enbart familjen och försiktigheten i matbutikerna är något jag inte är bekant med. I år kommer även vappen att byta form och inte firas på det bekanta sättet.

Jag ser dock ingen idé med att sörja efter de ”gamla goda tiderna” utan jag vill snarare tänka att vi måste göra det bästa av situationen vi befinner oss i. Det finns många olika möjligheter på hur man fortfarande kan fira vappen och få tag på den festliga stämningen. Det är i situationer som denna man behöver använda sin kreativitet för att åstadkomma nya sätt att fira vappen på.

Jag ringer min goda vän Kristina Warras för att fråga hur hon har tänkt fira vappen i år. Jag har brukat fira vappen med henne och det känns trist att vi inte kan göra det i år.

– Jag firar oftast vappen i Brunnsparken med mina vänner, men i år kommer det inte att hända. Istället firar jag vappen med familjen på vårt landställe, säger Warras från Helsingfors.

– Det blir nog bra med lite omväxling, bra att byta miljö och trevligt att tillbringa tid med familjen, fortsätter hon. 

Att fira vappen på distans betyder inte att man inte kan njuta av lite skumpa och munkar. Bild: Ellen Forsström

Att ordna en picknick på vappen är en tradition för många. I år kommer polisen att bevaka och begränsa tillgången till parker, vilket kan göra det svårt att hitta en plats för det. Därför skulle jag föreslå att hålla en picknick på sin egen gård eller terrass med sina närmaste. På detta sätt följer man reglerna samtidigt som man upprätthåller sin tradition.

Ett annat sätt att komma in i vappenkänslan är att laga en vappenbrunch. Man kan själv baka struvor och munkar. Bordet kan dukas på samma sätt som alla tidigare år med serpentiner och ballonger för att komma in i den rätta stämningen. Familjen kan samlas kring bordet och njuta av festligheterna tillsammans.

Som studerande kan man klä på sig sin halare och sin studentmössa och ta en promenad och njuta av vädret. Eller samlas med sina vänner framför sina datorer och festa på distans med skumppa och skoj. Man kan även lägga ut bilder på sig själv på sociala medier där man har halaren på sig för att sprida vappenkänslan.

För att inte känna sig ensam under vappen kan man ringa sina vänner och skåla via videosamtal. Bild: Ellen Forsström

Under de här speciella omständigheterna ska man vara tacksam över småsaker. Man skall ta vara på den tiden vi nu har med våra närmaste. Vappen symboliserar naturens återuppväckelse och vårens ankomst. De här är faktorer som pågår i naturen oavsett dessa omständigheter. Därför tycker jag att man i år kan tänka efter på ett djupare plan vad det här innebär. Tanken bakom vappen behöver inte nödvändigtvis vara festandet utan snarare vårens ankomst.

I år kan vi vara tacksamma över vår fina natur som vaknar upp av den varma vårsolen. I framtiden kommer vi nog att få chansen att festa loss med våra vänner igen. Jag tror att vi kan lära oss något nytt av denna situation och skapa nya traditioner som vi kan ta med oss i framtiden då vi firar vappen. Ta nu vara på den här speciella tiden som efter en tid bara blir ett minne av en tid där världen såg annorlunda ut.

Senaste nytt