Akademiska sångföreningen sjunger in våren trots undantagstillstånd

Det här är den första gången sedan år 1917 som Akademiska sångföreningen inte sjunger in våren i Kajsaniemiparken på valborg.

Akademiska sångföreningen har en lång tradition av att sjunga in våren. Bild: Dan Gustafsson
Akademiska sångföreningen har en lång tradition av att sjunga in våren. Bild: Dan Gustafsson

Akademiska sångföreningen har en över hundraårig tradition av att varje år sjunga in våren den första maj i Kajsaniemiparken, men i år kommer kören inte kunna uppträda på det traditionella sättet på grund av undantagstillståndet. Istället kommer en dubbelkvartett att uppträda i en livesändning som kan ses på Yle Arenan.

Studentkören Akademen grundades år 1838 och är den äldsta finländska kören som fortfarande är aktiv. Johan Nyman, som är ordförande för föreningen, berättar att kören har sjungit in våren sedan föreningen grundades.

— Traditionen är nästan lika gammal som kören själv. Det började med att den ryska tsaren Nikolaj I förbjöd studenterna att fira vappen. Eftersom studenterna ville fortsätta fira började de istället uppvakta Cajsa Wahllund, som drev restaurang Kaisaniemi och gav namnet åt parken, med sång, säger Nyman. 

Tidigare i år fick kören en ny dirigent och konstnärlig ledare, Elisa Huovinen. Huovinen har studerat vid Sibelius-Akademin och deltagit i flera internationella tävlingar i körledning och nu är hon Akademens första kvinnliga dirigent.

Under den senaste månaden har hennes jobb varit utmanande eftersom kören inte har kunnat hålla vanliga övningar. Istället har kören tagit till alternativa metoder.

— Istället för att hålla stora övningar har jag haft privata övningar med enskilda körmedlemmar. Trots att det är en utmaning har det varit trevligt att lära känna medlemmarna som ny dirigent, säger Huovinen.

Elisa Huovinen är Akademiska sångföreningens första kvinnliga dirigent.
Elisa Huovinen är Akademiska sångföreningens första kvinnliga dirigent. Bild: Markku Pihjala

 Enligt Huovinen har det varit viktigt att fortsätta med verksamheten trots undantagstillståndet. 

— Körerna representerar studerandekulturen och för många är det den enda musikaliska verksamheten som de deltar i. Musiken fungerar som en motvikt mot det vanliga arbetet och vardagen och ger en stor tillfredsställelse för många, säger Huovinen.

Nyman betonar också att det är viktigt att hålla traditionen i liv trots situationen med coronaviruset.

— Det är roligt för både publiken och koristerna och man får uppleva en del av stämningen som brukar finnas i parken på vappen även i de här tiderna. Det är en otroligt viktig tradition för oss, säger Nyman.                                                                            

När Nyman först insåg att kören inte kunde fortsätta med sin vanliga verksamhet på grund av undantagstillståndet blev han besviken, men enligt honom fattade regeringen ändå rätt beslut. 

— Det är självklart att det måste vara så här. Folkets och landets hälsa är viktigare än våra traditioner, säger Nyman. 

Förutom livesändningen kommer kören att uppvakta seniorer som bor på ålderdomshem runtom i Helsingfors på Folkhälsans initiativ. Flera kvartetter kommer sjunga utanför hemmen så att seniorerna också kan delta i vappenfirandet.

Du kan lyssna på kören live på radio eller Yle Arenan lördagen den 2 maj klockan nio.