Free Porn
xbporn

Nattlivet i Vasa har tagit nygamla former – hundratals ungdomar samlas i bilparader

Under coronakrisen har Vasa upplevt trafikstockningar som aldrig förr. Hundratals ungdomar från trakten samlas varje lördagsnatt för att umgås och sakta köra genom staden. Liknande bilparader har också förekommit i andra österbottniska städer.

Natten mellan lördag och söndag samlas ungdomar i uppemot 150 bilar på en parkeringsplats i Stenhaga i Vasa. Parkeringsplatsen har kommit att fungera som en mötesplats för unga som vill fördriva tid. 

Det är inte frågan om några organiserade samlingar, utan folk samlas här på parkeringen och väntar på att något ska hända helt enkelt, säger 18-åriga Kevin* från Vasa. 

Vi samlas och umgås lite först och sen åker vi iväg runt halv tolv.

Bilparaden åker från Stenhaga genom Vasa centrum till Vasa hamn på Vasklot, en sträcka på ungefär sex och en halv kilometer. Efter en kort rökpaus på Vasklot åker ungdomarna antingen hem eller tillbaka till parkeringen för att festa in på småtimmarna. 

De senaste helgerna har liknande ungdomssamlingar förekommit i bland annat Jakobstad, Närpes och Kristinestad. Till Vasa kommer även många unga från andra orter i Österbotten.

Bild: Adam Stefánsson
Bild: Adam Stefánsson Högnäs

Ett nygammalt koncept

”Ströge” eller ”raadin” som ungdomarna kallar bilparaden är inte den första av sitt slag i Österbotten. Här har bil- och raggarkulturen länge haft ett starkt fotfäste. Sedan 1976 har en parad med 400500 gamla amerikanska bilar varit en omtyckt del av firandet på första maj, både för deltagare och åskådare. Kevin säger ändå att de flesta på lördagens parad inte är raggare.

Folk har samlats på den här parkeringen i flera år, men tidigare gällde det kanske tio bilar. Nu efter corona har allt fler människor börjat dyka upp, det har spridit sig snabbt på sociala medier. De flesta kör inte amerikanare eller är raggare, men det finns ju inte så mycket annat att göra nu. 

Både polis och Vasa ungdomsfullmäktige har vädjat till ungdomarna att de ska hålla sig hemma under coronapandemin. Restriktionerna förbjuder folksamlingar på fler än tio personer och regeringen rekommenderar finländare att undvika att träffas på offentliga platser för att stoppa smittspridningen. 

Om man samlas spontant och det inte finns någon arrangör så är det ingen olaglig sammankomst. Men ser vi att det samlas större grupper så är det klart att vi säger till att man ska skingra sig och beakta det som gäller nu med tanke på smittspridningen, säger kommunikationschef Mikael Appel vid Polisinrättningen i Österbotten till Vasabladet.

Är det någon som inte riktigt vill lyda kan man skriva ut en böteslapp för tredska mot polis eller i värsta fall ta in dem i förvar om de vägrar att lyda de befallningar som vi ger, säger Appel.

Jag är inte rädd för smittspridningen här, man sitter ju mest i bilen med ett par kompisar. Jag är mer rädd för att bli smittad i en butik till exempel. Det är alltid någon som blir bötfälld för olika saker när vi väl kör iväg, men polisen oroar inte mig så mycket heller, säger Kevin.

”Det finns ju inte så mycket annat att göra nu.”

Han erkänner dock att det lätt händer att han går runt och hälsar på folk när han druckit några öl eller av de traditionella juicegroggarna. 

I dag är jag chaufför, då dricker jag såklart ingenting. Det verkar vara ovanligt många andra som är nyktra här ikväll, säger han.

När paraden lämnar parkeringen runt 23:30 slingrar sig den 7501200 meter långa bilkön sakta fram på Vasas tomma gator. Bilarna kör i en hastighet på ungefär 25 kilometer i timmen tills alla bilar kommit fram till slutdestinationen i Vasklot, där grupperingen splittras.

Paraden kör genom Vasa centrum.
Vid midnatt på lördagsnatten bildades en för Vasa sällan skådad mängd trafik Bild: Adam Stefánsson Högnäs

Enligt Matilda Wrede-Jäntti som är ungdomsforskare och universitetslektor i socialt arbete vid Helsingfors universitet är behovet av kamratlig samhörighet ett väldigt mänskligt drag. Sociala medier eller zoommöten kan inte ersätta fysiska möten. 

Ungdomar befinner sig i en fas i livet där de vill upptäcka både sig själva och andra. Den nyfikenheten är inte lätt att hejda. Samtidigt hör det ungdomen till att vara lite rebellisk och imponera genom att ta risker och avstånd från vuxenvärlden, säger Wrede-Jäntti.

Wrede-Jäntti säger också att det är äldre personer som drabbas värst av coronaviruset. Detta kan göra att hotet inte känns lika verkligt för unga människor.

Människor är bra på att ta in fakta om tragedier och katastrofer. Men så länge de inte påverkar oss emotionellt i vardagen är det rätt så mänskligt att ta katastrofer med en klackspark. I dag är det dock viktigt att alla följer de restriktioner som finns och att polisen upprätthåller dem.

Ungdomssamlingar har den senaste veckan diskuterats flitigt på sociala medier och uppmärksammats i flera österbottniska och nationella medier. För ungdomar är medietröskeln hög enligt Wrede-Jäntti.

Ungdomar måste i regel vara exceptionella talanger för att i positiva ordalag presenteras i media. Det finns tyvärr en tendens till att snarare uppmärksamma unga när det gäller oönskat beteende.

Jag har inte något emot att det har blivit sån uppståndelse kring det hela, men jag kan inte direkt säga att jag förstår vad det är som är så intressant med oss, säger Kevin.

Bild: Adam Stefánsson Högnäs
Bild: Adam Stefánsson Högnäs

Hur länge ska ni hålla på med det här?

Typ tills klockan tre–fyra inatt.

Okej. Hur många veckor ska ni fortsätta med paraden menade jag.

Jaha, du menar så. Vi fortsätter väl tills det här blir tråkigt helt enkelt, säger Kevin skrattande.

*Kevin har valt att vara anonym och heter egentligen något annat.

 

Senaste nytt