Tigerkungen Joe Exotic har tagit över både Netflix och internet

Den nya Netflix-serien Tiger King har fått mycket uppmärksamhet och en stor publik världen runt. Serien handlar om Joe Exotic som driver en illegal vilddjursfarm. 

Bild: Wikimedia commons/Rahuldgreat9211

Serien är en dokumentär som följer Joe Exotics liv under fem års tid. I serien får man en inblick i hans vardag och hans brinnande passion för vilda katter. Hans vilddjursfarm heter GW Zoo och finns i Oklahoma, USA.

Serien följer också Joe Exotics oändliga strid med Carol Baskin., Hon äger en fristad för vilda katter som heter Big cat Rescue. Joe Exotic tror att Carol Baskin mördat sin egen man och spekulationer kring mordet är en viktig del av serien. I serien intervjuas även andra vilddjursfarmare som är bekanta med Joe Exotic.

I medierna och i serien diskuteras hurdana personer som attraheras av dessa vilda katter och vem som vill leva en så intensiv livsstil. Det har förklarats att dessa starka djur får personer att känna sig kraftfulla och mäktiga, vilket kan vara en av orsakerna till intresset.

En biperson i serien är Bhagavan “Doc” Antle som driver en vilddjursfarm med namnet Myrtle Beach Safari. Han rekryterar unga kvinnor som han utvecklar romantiska förhållanden med.

En av hans före detta anställda berättar hurdan arbetsmiljön i farmen är. Kvinnorna ska klä sig utmanande och se sexiga ut för att locka fler besökare. Några av dem opererar även sina bröst för att locka till sig publiken.

Dessa så kallade tigerkungar lever i var sitt eget kungarike som kan jämföras med en sekt. Serien beskriver hur de härskar över livet på farmen. Arbetarna bor på området, jobbar långa skift och får mycket låg lön. Arbetet handlar då inte om pengarna, det är en livsstil snarare än ett jobb.

Under seriens gång har Joe Exotic (t.v) och Carol Baskin (t.h) en fejd på gång.
Bild: Wikimedia Commons / State of Florida, Michael Noonan

Serien väcker många frågor och starka känslor hos tittaren, vilket kan vara en av orsakerna till varför serien har blivit så populär. Den skiljer sig totalt från normala dokumentärer och från reality tv. Serien är fylld med oväntade tvister som till exempel när Joe Exotic ställer upp i USA:s presidentval.

Joe Exotic är en karaktär som lockar till sig publik. Han är som en levande seriefigur med sina karakteristiska drag. Han beskriver sig själv som en homosexuell, pistolbärande “redneck” med hockeyfrilla. Han är gift med två män, sjunger country och gör musikvideon på sin fritid. Joe Exotic har tagit internet med storm. Memer på honom sprids på Twitter, Instagram och Facebook.

Serien innehåller kärlek, spänning, mysterier, fartfyllda scener och farliga djur. Dessa bildar en helhet som fångar tittaren till serien. Tittaren får kika in livet på vilddjursfarmer. Människor attraheras av att serien är något helt nytt. Tittarna lär sig om något nytt, om en gemenskap som många inte ens visste existerade.

Karaktärerna i serien är minst lika fascinerande som vilddjuren på deras farmer.

Tittarna kan inte relatera till karaktärer för att deras liv inte liknar det normala livet. Men det är just därför serien är så underhållande. Det är tryggt att på avstånd följa alla konstigheter som händer under seriens lopp.

Serien publicerades under corona-pandemin och kan väl användas  för att koppla av från verkligheten. Hjärnan får då en paus från undantagsomständigheterna och den oro som just nu  är konstant med oss i vardagen.