What the Quack? Hackathon. Bild: What the Quack?
What the Quack? Hackathon. Bild: What the Quack?

Coronaviruset har satt stopp för många företagsidéer. För finlandssvenskarna bakom nystartade Springboard, en tankesmedja för idéer som förvandlas till företag, behövdes bara lite kreativitet.

Då lanseringsevenemanget ställdes in uppstod hackathonet What the Quack?. Ronny Eriksson och Wille Cronstedt är medlemmar av teamet som står bakom What the Quack?.

– Vi skapade hackathonet för att få Svenskfinland att hitta lösningar till coronakrisen men också för att få ihop en så stor grupp människor som möjligt för att spendera tid tillsammans. Namnet What the Quack? är inspirerat av den så kallade ankdammen i Svenskfinland, säger Eriksson. 

Teamet bakom What the Quack? Skärmdump: What the Quack?
Teamet bakom What the Quack? Skärmdump: What the Quack?

Med över 200 deltagare och ett 48 timmar långt onlineevenemang är slutsatsen över 25 lösningar i de fyra olika kategorierna: rädda liv, rädda samhället, rädda utbildning och rädda företag.

Clans of cause är det vinnande bidraget med sin app som för samman människor som behöver hjälp. 

– Vinnarna utsågs med hjälp av våra mentorer, allt från psykologer till entreprenörer. Också vi organisatörer och våra partnerföretag hade en röst, säger Cronstedt.

Vinnande konceptet motiverades med att ha snabba lösningar och kan implementeras snabbt till nuvarande situationen. Appen fungerar under coronakrisen men kan användas till vilken kris som helst. 

– Bidraget som vann tangerade två av våra kategorier: Rädda samhälle och rädda liv. Samtidigt som samhället blir bättre kan någon som behöver få hjälp, säger Cronstedt.

Springboard har byggt upp ett sex veckor långt program där de hjälper idéer bli företag med intäkter. Teamet planerar ha fyra liknande evenemang om året som sparkar igång det sex veckor långa programmet.

Springboard hjälper de nya företagen få så mycket stöd som möjligt från sponsorer. Clans of cause är det första företaget som tar del av programmet. 

Eriksson och Cronstedt känner sig tacksamma för att ha lyckats så bra med evenemanget. Enligt dem är hela What the Quack?-teamet problemlösare.

–  Vi byggde hela helheten utan bakgrundskunskap. Det var hektiskt men lärorikt och ett mycket lyckat första försök som gjort en bra grund vi kan utveckla, säger Eriksson.