Kontorsstol, soffan eller sängen – Varför är ergonomi så viktigt då man jobbar hemifrån?

Då man jobbar hemifrån kan det vara lockande att sitta bekvämt i soffan eller ha ett möte från sängen – Ergonomin är viktigare än någonsin.

Ergonomi är viktigt då man jobbar hemifrån. Bild: Thought Catalog via Unsplash
Ergonomi är viktigt då man jobbar hemifrån. Bild: Thought Catalog via Unsplash

Hemmakontor, homeoffice eller kotikonttori. Något som de flesta blivit bekanta med efter regeringens restriktioner för att minska spridningen av coronaviruset. Att jobba på distans är möjligt med dagens teknik och fastän mångas arbetsrutiner har förändrats jobbar de flesta ännu med samma effektivitet hemifrån. 

Då arbetsresor och kaffestunder faller bort och när kontoret är begränsat till hemmet, lever finländarna ett väldigt statiskt liv just nu. 

Kaisa Lappi är utbildad fysioterapeut och anser att det finns mycket att komma ihåg för att uppehålla en bra ergonomi också hemma.

 Kroppen är gjord för att röra på sig och vilken som helst position -även en med bra hållning, överanstränger kroppen i längden. Därför ska man komma ihåg att röra på sig och byta position med jämna mellanrum, säger Lappi.

Då arbetsresorna inte mer är en del av vardagen glömmer man lätt bort hur viktigt det är med frisk luft.

– Det är viktigt att ta korta pauser för att gå ut lite. Då man jobbar på distans kan det lätt hända att man är inne en hel dag. Det är jätteviktigt för både fysiska och psykiska välmåendet samt för koncentrationsförmågan att gå ut, säger Lappi.

Den gröna politikern Fatim Diarra underlättar ergonomin genom att arbeta från flera olika platser i hemmet.

– Vid matbordet skriver jag och i sovrummet läser jag. Vid byrån står jag under långa möten. På det sättet får jag omväxling i vardagen och jag får inte ont i ryggen, säger Diarra.

Fatim Diarra jobbar från flera olika rum och positioner. Bild: Fatim Diarra
Fatim Diarra jobbar från flera olika rum och positioner. Bild: Fatim Diarra

Fast ergonomi är viktigt då man jobbar hemifrån påpekar Lappi att situationen är annorlunda för alla åldersgrupper. För unga är det lättare att anpassa sig till nya rutiner medan det kan vara ett stort stressmoment för en äldre person i arbetslivet att ändra rutiner helt och hållet.

– Ergonomi behöver inte vara det viktigaste man ska tänka på just nu. En psyko-fysisk-social helhet, det vill säga att man mår bra psykiskt, fysiskt och socialt, är huvudsaken för en välmående människa, säger Lappi. 

Allt fler yrken kan göras på distans. Det om något har coronaviruset bevisat. Sohvi Sirkesalo jobbar som lektor för medie, musik och konst på Tammerfors yrkeshögskola TAMK. 

Såhär kan ett hemmakontor se ut. Bild: Sohvi Sirkesalo
Såhär kan ett hemmakontor se ut. Bild: Sohvi Sirkesalo

Hon har ett flertal möten och föreläsningar om dagen på olika plattformar för videosamtal. Hon tycker att det varit svårt att anpassa sig i början och led av koncentrationssvårigheter. 

– Jag började anpassa mig till nya rutinerna först då jag klädde mig så som jag påriktigt vore påväg till jobbet. Det var roligt att märka hur det yttre kunde påverka mig psykiskt, det fick mig också att jobba effektivare, säger Sirkesalo.

Sirkesalo förstod efter första veckan på distans att det inte kändes bra att sitta hela tiden. Hon löste det med att få ett upphöjt bord från sin arbetsplats så hon kan stå emellanåt. 

Sohvi Sirkesalos upphöjda bord. Bild: Sohvi Sirkesalo
Sohvi Sirkesalos upphöjda bord. Bild: Sohvi Sirkesalo

– Jag går ut och gå på morgonen och på kvällen samt tar passliga pauser för att få lite frisk luft. Jag har också möjligheten att förflytta mitt hemmakontor från rum till rum vilket jag är tacksam för, säger Sirkesalo. 

Psykiska och sociala välmåendet uppehåller Sirkesalo med att ringa sina vänner eller pyssla med saker hemma som man inte förut haft tid till.