Livemusik online – Din favoritartist i vardagsrummet

Från mörka klubbar där basen känns i magen och ljusen från scenen bländar ögonen. Från stora festivaler med tusentals festsugna musikälskare som hoppar runt och sjunger med till alla låtar. Till en soffa, en mobilkamera och en uppkoppling till internetet. Det är vad livemusik är i dag.

Samy Elbanna från Lost Society. Bild: (c) Sam Jamsen Photography
Samy Elbanna från Lost Society. Bild: (c) Sam Jamsen Photography

Twitch, Stageit, Youtube och Zoom. För att bara nämna några av de oändligt många streamingtjänster musiker och andra konstnärer kan använda för att uppträda online, i realtid. Då alla stora evenemang har ställts in måste uppträdande konstnärer vara allt kreativare med att sprida sin konst. 

På plattformar som Stageit säljer musiker biljetter till sina konserter online. Där får de ivrigaste fansen tävla om vem som är det största fanet genom att ge dricks till artisterna. Konserterna är interaktiva och publiken önskar låtar och chattar med sina favoritmusiker. Evenemangen på Stageit är bara till för de som betalat för dem vilket försäkrar en inkomst till artisten.

Samy Elbanna som är vokalist och gitarrist för thrash metalbandet Lost Society valde Twitch som sin huvudsakliga plattform att sprida sin musik på. I väntan på att bandet kan uppträda igen underhåller han sina fans med ett podcastliknande innehåll där han pratar, spelar och sjunger för och med sina fans. 

Samy Elbanna på Twitch. Skärmdump: Twitch
Samy Elbanna på Twitch. Skärmdump: Twitch

Twitch är ursprungligen en plattform där man kan streama videospel. Nuförtiden används Twitch också för olika slags kreativt innehåll. Twitch är också en interaktiv plattform som är gratis för publiken. Det är ändå möjligt att donera pengar till personen som streamar och även annonser kan hämta en inkomst för de som streamar.

Elbanna kom första gången i kontakt med Twitch via artisten Matt Heafy från bandet Trivium, som också streamar via plattformen. 

– Jag har alltid gillat att skapa innehåll för medier. Att prata och underhålla framför en kamera har alltid varit naturligt för mig, säger Elbanna.

Han underhåller sina fans med att streama nästan dagligen med sin vloggliknande streamserie A Stream For The Sickest

– För mig är det befriande att streama. Det är en stund för mig och mina tittare att kunna glömma allt som pågår i världen och tänka på något annat, säger Elbanna.

 

Elbanna spelar musik via Twitch. Skärmdump: Twitch
Elbanna spelar musik via Twitch. Skärmdump: Twitch

Det har Elbanna har helt rätt i. Att lyssna på hans stream var som att ha en artist med tusentals fans i sitt vardagsrum. Han pratade med tittarna och frågade dem vad de ville att han skulle spela till näst.

Av kommentarerna var det tydligt att han har  hängivna tittare som gärna tar del av det han har att säga. Med bra energi underhöll han över hundra tittare i mer än en timme. Det var som att se ett live avsnitt ur hans liv som musiker och person.

En helt ny vardag online har varit visan för våren 2020. Man hittar sig själv i nya situationer hela tiden och då artister inte mer är uppe på scenen är förhållandet till dem mer vardagligt. Inkomsterna online är troligen inte lika stora som på riktiga konserter, men viljan att nå ut till sin publik finns kvar.

Elbannas stream är som ett avsnitt ur hans vardag. Skärmdump: Twitch
Elbannas stream är som ett avsnitt ur hans vardag. Skärmdump: Twitch

Om något har bandet mellan fans och artister blivit starkare. Man vill stödja sina favoritartister och man vill ge dem den uppmärksamhet som man annars hade gett.

Trots att Twitch, Stageit och andra plattformar säkerligen inte kommer vara lika populära efter viruset, har intresset för dem bildats. Kanske vi i framtiden kommer att ta del av allt fler konserter både live och online.

– Jag har gillat att streama så mycket att jag säkert kommer att fortsätta också efter virusepidemin. Fastän tidtabellen kommer vara lite annorlunda då man har mer att göra, säger Elbanna.