Valborg 2020 är inte annullerad

Vappen 2020 kommer att se annorlunda ut på grund av coronaviruset. Valborg är nämligen en av de viktigaste högtiderna för studerande. På grund av de begränsningar som nu har trätt  i kraft får man inte samlas offentligt i grupper som är större än 10 personer. Det här förhindrar nästan all aktivitet som planerats inför vappen för studeranden. 

Teknologföreningen TF vid Aalto Universitet är känd för att fira stort på vappen. TF:s styrelseordförande Albert Rehnberg säger att vappen är starkt befäst i teknologkulturen och har officiellt ställts in endast en gång (under krigsåren enligt sägnen) enligt Rehnberg kommer den inte inhiberas i år heller. 

– Vappen är i första hand ett tankesätt och inte bara ett datum i kalendern. TF:are kommer att fira vappen oavsett omständigheterna, säger Rehnberg.

Rehnberg tycker ändå att man måste vara lite mer kreativ än vanligt för att en stor del av firandet brukar gå ut på att träffa vänner och fira tillsammans, vilket i år måste lösas på andra sätt. 

Det finns flera online-applikationer som möjliggör kontakt med vänner också på distans, vilket säkert kommer användas i viss mån även av Teknologföreningen. 

 – Många traditioner går också att göra på egen hand vilket vi försöker uppmuntra inom TF, säger Rehnberg.

En del av teknologföreningens traditioner kommer eventuellt också flyttas framåt till en senare tidpunkt. Men olika uppträdanden, tävlingar och gemensamma programpunkter går även att ordna på distans eller spela in på förhand för att sedan dela det under Vappen.

Rehnberg ser fram emot samma saker denna Valborg som tidigare år och hoppas på att det blir ett roligt evenemang som alla fortfarande får fira med sina vänner.

– Jag är övertygad om att jag också i år kommer ha vappen-fiilis via olika gemensamma evenemang med mina vänner. Bra väder ska det ju såklart vara, säger Rehnberg.

Många Traditioner som hör till vappen kan man göra på egen hand. Rhenberg ger ett exempel om att själv tillverka mjöd eller baka struvor och munkar. 

– Om man bygger upp dagen för att vara speciell så blir den nog det, tycker han. 

Rehnberg tipsar också om att fira i mindre grupper och till exempel ordna en Vappenbrunch med familjen. 

– Teknologmössan eller studentmössan lägger man på vid rätt klockslag – såklart –  och bär den sedan hela första maj som vanligt. Varför inte dra på sig halaren och gå ut på promenad bara för sakens skull också, konstaterar Rehnberg.

Valborg 2020 kommer alltså att firas av studeranden med samma anda som de tidigare gjorts. Aktiviteterna kommer bara anpassas till de speciella omständigheter som råder medan samhörigheten förblir. 

 

Senaste nytt